Londoni Imperial College'i teadlased leidsid, et apteegi kliendikaardi andmete analüüsimine võib aidata tuvastada munasarjavähi juhtumeid haiguse varases arengustaadiumis. Uuringutulemused avaldati ajakirjas JMIR Public Health and Surveillance.

Uuringus osales ligi 300 naist. Teadlased analüüsisid nende oste kuue aasta jooksul, kasutades kahe suurema apteegiketi kliendikaardi andmeid. Uurijad leidsid, et naised, kellel hiljem diagnoositi munasarjavähk, ostsid teistest enam vahendeid valu ja seedehäirete raviks. Seda muutust võis täheldada umbes kaheksa kuud enne haiguse diagnoosimist.

On teada, et 93% naistest, kellel on diagnoositud munasarjavähk, elab varases staadiumis diagnoosimisel viis aastat või kauem. Kui munasarjavähk avastatakse hilises staadiumis, on tõenäosus elada veel viis aastat 13%.

Sellegipoolest on varajane avastamine tänapäeval haruldane: iga viies munasarjavähki põdev naine saab oma diagnoosi teada alles, siis kui haigus on organismi juba tugevasti nõrgestanud. Munasarjavähi sümptomid võivad haiguse varases staadiumis olla vähe märgatavad, mistõttu mõned naised ostavad perearsti juurde mineku asemel apteegist isekäsimüügiravimeid, sest nad ei pea oma seisundit tõsiseks.

Varasteks sümptomiteks võivad olla isutus, kõhuvalu ja puhitus. Selles uuringus märkasid osalejad sümptomeid, mis hiljem leiti olevat seotud munasarjavähiga, umbes 4,5 kuud enne diagnoosimist.

Arsti poole pöördumine kiirendab õige diagnoosi panekut. See näitab, et sümptomite ignoreerimine on väga ohtlik.