Kasahstani autoturg oli venelaste jaoks üha kasvava populaarsusega ostukoht – esiteks pole veriste kätega agressorriigis Venemaal endas mitmeid marke ja mudeleid enam saada, kuna kõik enesest lugupidavad tootjad on sealt turult lahkunud, ning teiseks on autod Kasahstanis märksa odavamad.

Nüüd aga on mitmed tootjad otsustanud, et Vene kodanikel ei maksa

esindusse minnagi. Portaal autonews.ru korrespondent käis Astanas mitmed esindused läbi ja tuvastas, et nii see on.

Korea autotootja Hyundai esindus keeldus kindlalt Vene passiga korrespondendile autot – konkreetsemalt Hyundai Tucsonit - müümast. Salongis olnud töötaja ei osanud seejuures nimetada selliste piirangute põhjust. Samuti ei üritanud müüja Venemaa kodanikele auto ostmiseks alternatiivseid võimalusi pakkuda.

Sugugi paremini ei läinud korrespondendilt siis, kui ta üritas Kia esindusest osta uut Ceed’i. Seal toodi Vene passist kuuldes keeldumise põhjuseks, et KIA müüb autosid selles riigis vaid Kasahstani registreeritud elanikele, olgu selleks registreeringu aluseks kasvõi välismaalase elamisluba või mitteresidendi Kasahstani maksumaksjana registreerimise tõend. „Kahjuks ei saa me autot teile ilma nende dokumentideta müüa,“ resümeeris esinduse töötaja.

Vene passiga ostja ei saanud Astanas osta isegi mitte Ladat, ka selle esinduse müüja keeldus talle kaupa pakkumast, rääkimata veel näiteks Toyotast või Volkswagenist.