Baribale ehk mustkarusid (Ursus americanus) peetakse nii sageli lumeinimesteks, et teated, et teated lumeinimese märkamisest võivad aidata teadlastel nende imetajate populatsiooni mõõta. Sellest teatab The New Scientist. Legend kahejalgsest ahvitaolisest, paksu karvaga kaetud olendist – lumeinimesest ehk jetist – on ringelnud 1,5 sajandit. Arvukaid teateid selle kohta, et keegi väidetavalt nägi seda olendit, toetavad kahtlased fotomaterjalid ja muud tõendid.

Eriti tugeval moel kinnistus legend USA lääneosa metsades või selle läheduses elavate inimeste seas. See ajendas andmeanalüüsifirma Pinney Associates teadurit Floe Foxonit uurima, kas inimesed võivad mõne teise looma lumeinimesega segi ajada. Näiteks mustkarudega, kes liiguvad tavaliselt kõigil neljal jalal, kuid võivad seista ja kõndida ka kahel tagajalal.

Foxon võrdles statistilise mudeli abil andmeid mustade karude arvukusest USA osariikides ja Kanada provintsides nendes piirkondades tehtud teadetega lumeinimese märkamisest. Ja ta leidis nende vahel seose: uuring näitas, et antud piirkonna iga 900 karu kohta oli üks teade lumeinimese märkamisest.

Foxon usub, et lumeinimese märkamiste arv piirkonnas võib aidata teadlastel jälgida mustkaru populatsioone. Samas ei välista ta ka võimalust, et lumeinimene on tegelikult olemas.

Kes on lumeinimene?

Lumeinimesena kirjeldatakse suurt karvast humanoidi või hiiglaslikku ahvi. Väidetavalt temaga kohtunud inimesed räägivad, et ta erineb inimestest tugevama ja lihaselisema kehaehituse, teravatipulise kolju, pikemate käte, lühikese kaela ja massiivse alalõua poolest. Tema keha on kaetud paksude juustega ja tema pikkus võib olla kolm meetrit või rohkem.

Ainuüksi USA mandriosas on registreeritud üle 10 000 teate jetiga kohtumisest, aga enamik neist on tunnistatud ekslikeks või pettusteks.

Ameerika Ühendriikides on isegi mitu organisatsiooni, mis uurivad lumeinimesega kohtumise juhtumeid. Neist vanim ja suurim on Bigfoot Field Research Organisation (BFRO).