Põneva seriaali uus hooaeg

Dokumentaalsarja „Salakaubitsejad Mariana van Zelleriga“ kolmas hooaeg alustab juba 20. veebruaril. Mariana asub uurima tabuteemasid, millest me tavaliselt eriti ei kuule.

Kas teadsite, et USA-s sureb iga päev 17 inimest, kes ootavad eluks vajalikku organit? Näiteks uut neeru tuleb ametlikus tervishoiusüsteemis oodata keskmiselt 7 aastat! Mõni ime siis, et tekkinud on laiaulatuslik must turg, kus organitega kaubeldakse. Täiesti tavalised inimesed müüvad internetis elundeid hiiglaslike summade eest. Kusjuures neerud ongi üks nõutumaid „kaupu“ – Marianale antud intervjuus tunnistas neerupuudulikkuse käes kannatav inimene, et maksis uue organi eest mustal turul 150 000 dollarit.

„Salakaubitsejad Mariana van Zelleriga“ käsitles eelmisel hooajal ka tiigritega seotud salakaubandust

Mariana uuriva seriaali järgmised hooajad on vähemalt sama põnevad – näiteks seab naine oma ajakirjandusliku luubi alla narkootikumide tervendava mõju. LSD ja MDMA on enamikus riikides siiani illegaalsed ja nende ostjaid-müüjaid ohustavad pikad vanglakaristused. Ometi näitavad erinevad uuringud, et just selliste ainetega on võimalik inimesi ravida. Tulemusteni on jõutud nii depressiooni kui ka PTSH (posttraumaatiline stressihäire) ravis. Portugalist pärit ajakirjanik leiab, et sellised ained võiks ammu legaliseerida. Või vähemalt dekriminaliseerida, nagu seda on tehtud tema koduriigis. „Portugali näitel näeme selgesti, et tänu droogide dekriminaliseerimisele on sõltuvuses narkomaanide arv vastupidi üldlevinud arvamusele hoopis vähenenud,“ ütleb Mariana.

Milline on hea ajakirjanik?

„Järjekindlus!“ hüüab Mariana, nimetades hea ajakirjaniku elutähtsaid isikuomadusi. Negatiivseid vastuseid, tagasilööke ja tuhandeid ei-sid tuleb ignoreerida ning aina edasi töötada. Ajakirjaniku järjekindlus on toonud ka tulemusi – Mariana on võitnud Pulitzeriga võrdväärseks peetava Peabody auhinna. Seda antakse välja alates 1938. aastast silmapaistvate ja kõrvujäävate saavutuste eest raadios, televisioonis ning muus elektroonilises meedias.

Lisaks unustatakse auhinnatud ajakirjaniku sõnul tihti ära empaatia. „Ajakirjanikuna sa lihtsalt pead suutma end teise inimese olukorda panna. Arusaam, et emotsioone ei tohi näidata ja alati tuleb neutraalseks jääda, on vale. See peab olema vastupidi,“ ütleb Mariana.

Kes on Eesti ajakirjanduse Mariana van Zeller? Anna oma hääl SIIN!

Jaga
Kommentaarid