Alates veebruarist on kõigil võimalik mRiigi arendusse tagasisidet andes panustada ja registreerida end rakenduse varajase versiooni testijaks. Seda saab teha siin.

Riigiäpi arenduse tehnilise poole vastutaja Kaupo Laagriküll Riigi Infosüsteemi Ametist märkis, et räpi tegemisel õpiti palju Ukraina riikliku rakenduse Diia kogemustest.

„Saime aimu inimeste ootustest ja tagasisidest ning arvestasime sellega meie enda arendustes,“ ütles ta ja märkis, et ühtse riikliku mobiilse platvormi kaudu saab riik tulevikus hoida kokku arendamise kulusid.

Forte kirjutas riigiäpi tegemise kavatsusest mullu septembris ja siis sai märgitud, et eeskujuks oleval DIIAl on Ukrainas juba ligi 18 miljonit kasutajat ja selles on rahva kasutusse antud 20 riigiteenust.

Eesti IT-minister Kristjan Järvan sõlmis Ukraina digisiirde ministri Mõhhailo Fedoroviga koostööleppe möödunud aasta 2. septembril.

Kristjan Järvani loetles toona Fortele üles ka riigiäpi võimalikke kasutusjuhte: selleks võiks olla „Minu e-ID“ ehk ID-kaart, pass ja juhiluba; muidugi kõikvõimalikud tõendid, olgu või COVID-tõend; riigi postkast, teated, hoiatused ja trahvid, ühekordsed teenused ja load, nagu kalapüügiluba või drooni lennutamise luba, ning muidugi soodustuse tõendid alates puudest ja erivajadustest ning lõpetades töövõimetus- ja pensionitunnistustega.

„Riigiäpi eesmärgiks on tuua kõik Eesti riiklikud digiteenused iga kodaniku taskusse. Teisisõnu on tegu riigiga sinu taskus. Loomulikult muudab see paljude teenuste kasutamise mugavamaks ja kiiremaks, kuid praegu on tehnilistest lahendustest veel vara rääkida,“ ütles Järvan.

Minister märkis, et Ukraina võttis oma digiriigi loomise aluseks Eesti kogemuse ja arendas seda kiiresti ning kaasaegseid lahendusi kasutades edasi. „Nüüd on meil võimalus nende kogemuste pealt järgmine arenguhüpe teha.“

Mis on ukrainlaste DIIA?

DIIA mobiilirakendus on Ukrainas kasutusel olev platvorm, mis seob kasutaja jaoks kokku erinevad teenused ja võimaldab selle kaudu andmete kasutust.

DIIA funktsionaalsused on dokumendid ja e-ID (nt pass, ID-kaart, juhiluba, sõidukite tehnilised passid, COVID-tõend), võimalus muuta elukoha aadressi, tasuda makse ja trahve, kasutada sotsiaalteenuseid ja hüvesid, teha sõiduki kasutuse volitust, taotleda dokumente ja uuendada juhiluba, allkirjastada dokumente. Dokumentide valideerimine toimub QR-koodi abil ja päringutega andmebaasist.