Värske eksperiment näitas, et laserkiire suunamine taevasse aitab vältida välgulööke. Science Alerti teatel viidi Šveitsis ühe mäe otsas asuva sideantenni juures läbi edukas ja maailmas ainulaadne välgusuunamiskatse. Praegu on meie parimaks kaitseks välgulöögi vastu Benjamin Franklini leiutatud piksevarras, mis pole midagi muud kui 18. sajandil leiutatud metallist mast. Prantsuse füüsikud otsustasid, aga katsetada uut moodust olulise infrastruktuuri kaitsmiseks välgu eest. „Kuigi see on olnud väga aktiivne uurimisvaldkond üle 20 aasta, on see esimene välikatse, mis tõestab, et välku saab juhtida laseriga,“ kommenteerisid teadlased.

Šveitsis läbi viidud eksperiment

Lühikesed ning intensiivsed laserimpulssid saadeti äikese ajal pilvedesse ja sel viisil tõrjuti kõrvale neli välgunoolt. Ajal kui laser oli välja lülitatud, tabas välk masti 12 korral.

Kuidas see töötab?

Nagu teadlased selgitasid, muudab taevasse suunatud laser õhu valgust murdvaid omadusi, põhjustades laserimpulsi kokkusurumist ja intensiivistumist, selleni välja, et see hakkab õhumolekule ioniseerima. Õhumolekulid kuumenevad laseri teel, neelavad energiat ja väljutatakse seejärel ülehelikiirusel. See jätab maha väiksema tihedusega õhu kanalid, mis meelitavad ligi elektrit. „See töö sillutab teed ultralühikeste impulssidega laserite uutele kasutusaladele ja on oluline samm lennujaamade ja suurte infrastruktuuriobjektide kaitsmisel,“ selgitasid teadlased.