Sotsioloog ning füüsik Taha Yasseri Dublini ülikooli kolledžist kogub koos kolleegidega igal aastal veebientsüklopeedias Wikipedia enimvaadatud artiklite statistikat. See võimaldab tal analüüsida suundumusi ja uurida maailma olulisimaid sündmusi. 2022. aasta andmete analüüsi tulemused üllatasid teda väga, kirjutab The Conversation.

Selgus, et ingliskeelse Wikipedia enim vaadatud artiklite Top 100 esikoha võttis artikkel Kleopatrast. Ta edestas artikleid, mis olid pühendatud aktuaalsetele maailmasündmustele, näiteks kuninganna Elizabeth II surmale ja 2022. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlustele Kataris.

Ka teine ​​koht vaadatud artiklite edetabelis oli üllatus - see räägib USA kurikuulsast sarimõrvarist Jeffrey Dahmerist -, kuid sel juhul sai vähemalt inimeste huvi seletada. Lehekülje vaadatavuse kasv (üle 54 miljoni vaatamise) tulenes Netflixi sarjast Monster: The Jeffrey Dahmer Story esilinastumisest 21. septembril. Tõenäoliselt tahtsid paljud inimesed tema elu üksikasju teada.

2022. aastal ei tehtud Kleopatrast, aga ei ühtegi seriaali ega filmi.

Saladus lahendatud!

Süvenenud Kleopatra fenomeni uurimisse, tuhnis Taha Yasseri läbi kõik suhtlusvõrgustikud ja leidis ühe vihje. Keegi Twitteris mainis, et „nutikas“ abistaja Google Assistant pakub kasutajatele levinud vihjena oma võimaluste demonstreerimiseks järgmise fraasi: näita Kleopatrat Vikipeedias!

See abiline on väga populaarne ja sisse ehitatud vähemalt miljardisse nutiseadmesse. Iga kuu kasutab seda 500 miljonit inimest. Tõenäoliselt järgivad nad abilise soovitusi ja ütlevad päringu, misjärel avaneb neile vastav leht Wikipedias.

Enne kui Google Assistant 2020. aastal moodi läks luges artiklit Kleopatrast 2,5 miljonit inimest aastas.