Korea ettevõte DeepBrain tutvustas Re;memory tehnoloogiat, mis võimaldab luua surnud inimesest digitaalse klooni, kellega lähedased saavad suhelda.

Inimene, kes teab, et ta sureb, peab esmalt minema spetsiaalsesse stuudiosse. Seal jäädvustatakse tema hääl, välimus ja iseloomulikud jooned. Samuti peab ta esitama andmed oma mälestuste kohta: kirjeldama oma minevikku, kui võimalik, siis üle andma oma päeviku. Samuti soovivad arendajad isiklikke fotosid.

Selle teabe põhjal loob DeepBrain digitaalse klooni, kes räägib nagu elav inimene. Kloon mäletab kõike, mida päris inimene talle rääkis, kordab lahkunu näoilmeid, žeste ja emotsioone.

Ettevõtte pressiesindaja nõustub, et teenus on vastuoluline: „Kellelegi meeldib, et ta saab nii igavesti elada, kuid paljud arvavad, et see on võlts.“ DeepBrain lisas, et nende lahendus sobib kõige paremini surmaga lõppevaid haiguseid põdevatele inimestele.

Pärast surma võivad lähedased tulla Re;memory stuudiosse. Seal lülitatakse nende jaoks kloon sisse. Ta oskab jutustada lugusid, esitada küsimusi ja pidada dialoogi, mis tahes teemal. Ettevõtte esindajad märgivad, et suhtlus toimub võimalikult originaalilähedasena.

Teenus maksab palju. Enne surma klooni tegemiseks tuleb välja käia 10 000–20 000 eurot, ühekordne sugulaste visiit klooni juurde maksab enam kui 1000 eurot.