Esmalt startis USA ettevõtte Virgin Orbiti poolt ümberehitatud Boeing 747 lennuk Newquay lennuväljalt, et viia rakett oma kere külge kinnitatuna kõrgustesse Atlandi ookeani kohale. Edasi liikus rakett edasi oma mootorite jõul, kuid peagi saabus teade „anomaaliast“, kirjutab BBC.

Raketi pardal õnnestunud satelliite ei õnnestunud mingil põhjusel vabastada ja need läksid kõik kaduma. Raketikandjast lennuk nimega Cosmic Girl (omanik Richard Branson) naasis turvaliselt baasi.

Ühendkuningriigi kosmoseagentuuri stardiprogrammi direktor Matt Archer ütles, et probleem tekkis raketi ülemises segmendis. „Teise astme mootoril tekkis tehniline anomaalia ja rakett ei jõudnud vajalikule orbiidile,“ selgitas ta ja märkis, et kui rakett kukkus kuhugile Maale tagasi, siis nähtavasti asustamata aladele.

Agentuuri tegevjuhi asetäitja Ian Annett ennustas, et järgmise 12 kuu jooksul tehakse kordusstarte.

„Me tõuseme taas üles, me astume sammu tagasi ja proovime uuesti – sellised me oleme,“ ütles ta BBC Radio 4le.

Satelliidid olid kindlustatud, nii et nende tootjad ja operaatorid saavad hüvitist. Kokku oli satelliite raketi pardal üheksa.

Ühendkuningriigist on rakette kosmosesse saadetud varemgi, kuid mitte satelliitide orbiidile viimiseks ja mitte oma territooriumilt.