Esimest korda osaleb kohtuistungil robotadvokaat - veebruaris toimuval istungil nõustab ta kohtualust ning eelseisev kohtuprotsess läheb kindlalt ajalukku. Maailma esimene DoNotPay robotadvokaat jookseb põhimõtteliselt kostja nutitelefonis ja kuulab kommentaare, et anda oma kliendile juhiseid, mida istungi käigus öelda. Kus kohtuprotsess toimub, milline on süüdistus ega kohtualuse nime ei avalikustata.

Roboti loojad sättisid helitööriista nii, et see ei reageeri koheselt inimeste väljaütlemistele, vaid teeb seda pärast arutelu lõppemist ning lühikest analüüsi ja alles seejärel pakub välja oma lahenduse. „Kogu asi on jutus, selle eest küsivad advokaadid sadu või tuhandeid dollareid tunnis,“ ütles roboti looja Joshua Browder, kes usub, et tema leiutis asendab peagi kohtus elusad advokaadid.

DoNotPay veebisaidil on kirjas, et nende tehnoloogiat saab kasutada ka bürokraatidega võitlemiseks. DoNotPay loojad tõid näite, et robotjurist mõistab tarbijaõigusi puudutavaid seadusi, eelkõige tühistatud või hilinenud lendude ja maksete, tööõiguse jms kohta.

Hiina oli esimene maa, kus kasutati kohtusaalis tehisintellekti. 2022. aasta juulis selgus, et riik kasutab vastavat tehnoloogiat kohtusüsteemi parandamiseks, soovitades seadusi, koostades dokumente ja hoiatades otsustes esineda võiva tõenäolise inimliku vea eest. Kohtunikud peavad konsulteerima tehisintellektiga ja kui nad rikuvad selle soovitusi, peavad nad esitama kirjaliku selgituse selle kohta. Hiina on tarkade kohtute süsteemi arendanud alates 2016. aastast, mil ülemkohtunik Zhou Qiang kutsus üles kasutama tehnoloogiat, mis parandaks kohtusüsteemi õiglust, tõhusust ja usaldusväärsust.