„Kuigi tarbijate kindlustunde vähenemist otseselt tunda ei ole, kaalub klient majanduslikult autoostu põhjalikumalt kui varem,“ leidis ELKE Grupi tegevjuht Taavi Lepik.

Väidet toetab MyBee Eesti juht Aleksis Anijärv, kelle sõnul on inimesed hakanud rohkem kaaluma kõiki omandiga seotud kulutusi. „Oma mõju on nii kütuse ja kindlustuse hindadel kui ka üldise eluolu kallinemisel. Paratamatult oleme praegu seal, kus peame kulutustel kätt pulsil hoidma ja hindama rohkem iga ostu vajadust,“ rääkis Anijärv.

Otsuse langetab rahaline võit ja seda ka jooksvatelt kuludelt

„Ebakindlad ajad tekitavad ebakindlust ka tarbijates. Üha olulisem on teenuste paindlikkus, aga ka hinna ja kvaliteedi suhe. Kütusehinna tõustes on inimeste huvi kasvanud uuema, vähem saastava ja kütusesäästliku auto vastu,“ rääkis Anijärv.

Taavi Lepiku sõnul on eelmisel aastal Eestis enim müüdud automudel Toyota RAV4 ja üleüldiselt on hinnas hübriidid. „Erinevalt täiselektrilisest sõidukist ei nõua hübriid igaühe harjumuste muutmist. Uuemad mudelid sõidavad suure osa ajast elektril, mispärast kütusekulu on väike. Ent tarbijale jääb vabadus sõitudeks igal ajal – ära jääb mure aku ja laadimiskohtade olemasolu pärast,“ ütles Lepik.

Võimsamate täiselektriliste autode hinnad jäävad ELKE Grupi tegevjuhi sõnul praegu, aga ka lähiaastatel tavatarbijale kalliks.

Eestlane eelistab pigem suuremat autot. „Kui valida autot, mis peaks sobima nii hobideks kui ka laste transpordiks, peab selle pagasiruum olema suur. Aina rohkem langeb valik krossoverile. Paremaks ülevaateks meeldib juhile kõrgem istekoht, mis annab auto juhtimisel julgema tunde. Väga ei pea kartma ka näiteks parkimisest tekkinud kraapeid esistangel,“ tõdes Lepik.

MyBee Eesti juhi sõnul otsib Eesti tarbija ennekõike keskklassi autot, millel on keskmisest kõrgem varustusaste. „Elustiililt eelistab nii mõnigi auto tellimusrenti, kuna rendileandja katab jooksvatest kuludest nii kindlustuse, hoolduse kui ka muu taolise,“ rääkis Anijärv.

Lisaks auto hinnale võtab tarbija ostuotsuse tegemisel üha rohkem arvesse ka kõikvõimalikke lisakulusid. „Inflatsioonist tulenevalt on tõusnud nii korraliste hoolduste, lisavarustuse, näiteks rehvide, kui ka rehvivahetuse hinnad, mis kõik lisanduvad igal aastal sõiduki ostuhinnale. Tarbija kalkuleerib aina enam ehk arvestab välja, millised on sõiduki omamise lisakulud ja kas sellele on mõttekas valida alternatiiv,“ sõnas Anijärv.

Erinevad mobiilsuslahendused on turul kanda kinnitanud

MyBee on üpris kindel, et uute autode hinnad on saavutamas lage ega tõuse enam kuigi kiiresti. Ka tarneajad ei lühene märkimisväärselt. Rahunevasse temposse usub ka ELKE: „Üldise inflatsiooniga on hinnatõusu oodata, aga mitte sellise tempoga nagu 2022. aastal.“

Anijärv kinnitas, et ebakindlus turul ja tuleviku ees on pannud tarbijad valima paindlikumaid mobiilsuslahendusi, näiteks nii pika- kui ka lühiajalisi autorenditeenuseid. Ta lisas, et CityBee ja sellele sarnased lühirendid on end turul tõestanud, kuigi alguses oldi nende vajalikkuse suhtes skeptilised. Nüüd on kord pikaajalise auto tellimusrendi käes.

„Baltikumi-ülene MyBee tellimuspõhise autorendi kasutajaskond kasvab stabiilselt. Sealhulgas Eestis, kuhu MyBee sisenes alles möödunud suvel. Nõudlus lühiajalise ja eriti pikaajalise autorendi järele suureneb nii majanduslikel põhjustel kui ka seepärast, et inimeste suhtumine ja ootused liikuvusele on muutumises,“ selgitas ta.

Tellimusrendi eeliseks peab Anijärv paindlikkust, sealhulgas nii võimalust paindlikel tingimustel autot vahetada või ootamatutel asjaoludel leping üles öelda kui ka vabadust autohoolduse ja -teeninduse kammitsatest.

Just MyBee tellimusrendi lihtsust, paindlikkust ja kiirust kliendid väga hindavadki. Uue auto saab broneerida loetud minutitega äpist ja auto saab kätte kas või samal päeval. Rohkem infot.

Jaga
Kommentaarid