NASA juht Bill Nelson väljendas muret Hiina kuuprogrammi pärast. Intervjuus ajakirjale The Politico avaldas ta kartust, et Hiina üritab hõivata Kuu kõige ressursirikkamad alad ja hoida USA-d neist eemal. „See on tõsiasi: osaleme kosmose võidujooksus. Vaja on silma peal hoida, et nad ei haaraks teadusliku uurimistöö varjus Kuu alasid endale. On võimalik, et pärast nad ütlevad: „Hoidke eemale, me oleme siin, see on meie territoorium,“ teatas Nelson.

NASA juhi sõnul muutub võidujooks USA ja Hiina vahel üha karmimaks ning järgmised kaks aastat võivad otsustada, kes selle võidab. Ta tunnustas Hiina viimase kümne aasta jooksul kosmoseuuringutes saavutatud „tohutuid edusamme“, lisades, et „nende Kuule maandumise kuupäev jõuab üha lähemale“.

Nelsoni väljaütlemisi kommenteeris Washingtoni Hiina saatkonna pressiesindaja Liu Pengyu, kes teatas, et „mõned USA ametnikud esitavad vastutustundetult valesti Hiina tavalisi ja seaduslikke püüdlusi kosmose uurimisel“. „Kosmos ei ole lahinguväli. Kosmose uurimine ja kasutamine rahumeelsetel eesmärkidel on inimkonna ühine eesmärk ja see peaks olema kasulik kõigile. Hiina on alati seisnud kosmose rahumeelse kasutamise eest ja on vastu võidurelvastumisele kosmoses,“ sõnas Hiina saatkonna pressiesindaja.

USA loodab mehitatud lennu Kuule saata käesoleva kümnendi jooksul. 2022. aasta novembris saatis NASA Artemise programmi raames Kuu orbiidile kosmoselaeva Orion. Stardi eesmärk oli nii laeva enda katsetamine kui ka info hankimine selle kohta, millise mõjuga inimesed sellisel lennul kokku puutuvad. 11. detsembril maandus Orioni kapsel edukalt Vaiksesse ookeani. Artemis II käivitamine on kavandatud aastatel 2025–2026. Selle lennu raames loodab NASA astronaudid Kuu orbiidile viia.