Terviseameti peadirektor Birgit Lao rääkis koosolekul, et inimestel tuleks uue aasta alguses tõsiselt kaaluda, kas kõrge viiruselevikuga riikidesse reisimine on ikka hädavajalik.

Tema sõnul võivad riigid ette teatamata kehtestada piiranguid, mis võib kiire koju naasmise keeruliseks teha ning samuti ei ole teada, mis on kohalik võimekus aidata hädasolijaid, kui riigi tervishoiusüsteemi koormus on kõrge.

„Soovitav on reisile minnes võtta kaasa kehtiv vaktsineerimistõend, sest selle kohtustus võib tekkida kiirelt - ka tagasipöördumiseks koju,“ kõlas ta sõnum.

Lisaks tasub reisile kaasa võtta kaitsemaskid, desovahendid, palavikualandajad ja võimalusel kombineeritud antigeeni testid, mis tuvastavad nii COVID-19 kui grippi.

Birgit Lao sõnul suudab nüüd terviseameti rahvatervise labor teha ringlevate viirustüvede sekveneerimist ka reoveest.

„Lisaks labori võimekuse kasvatamisele jälgime olukorda võõrsil ning hindame pidevalt riskile vastavuses olevate meetmete vajalikkust,“ ütles ta.

Kriisitiim tegi otsuse, et Eestis pole hetkel põhjust koheselt rakendada erimeetmeid seoses Hiina haiguspuhanguga, kuna otselende pole. Eesti põhirõhk koos Euroopaga on seirel ja viirusproovide sekveneerimisel, et varakult tabada ohtlikke uusi alamtüvesid. Praktilise ettevaatusabinõuna siseriiklikult soovitame vaktsineerimist nii gripi kui COVID-19 vastu.

Teadusnõukoja juhi Toivo Maimetsa sõnul on meile kättesaadavate andmete kohaselt Hiinas levinud samad alamtüved mis Eestis.

Sekveneerimise suurendamise lisakulud on lubanud Euroopa Liit kinni maksta.