Kirjutasime detsembri keskel, et ISSi külge dokitud Venemaa kosmoselaeva Sojuz MS-22 moodulist hakkas lekkima jahutusvedelik, mis kontrollib mooduli sisetemperatuuri. Portaal Register kirjutab, et nüüdseks on moodul sellest elutähtsast vedelikust tühjaks jooksnud. Venemaa kosmoseagentuur Roscosmos arvas, et lekke võis põhjustada kapslit tabanud pisike mikrometeoroid.

Ametnikud hindavad nüüd olukorda ja otsustavad, kas Sojuz suudab märtsis meeskonnaülem Sergei Prokopjevi, pardainsener Dimitri Petelini ja NASA astronaudi Frank Rubio ohutult Maale tagasi lennutada. Katkise jahutusvedeliku süsteemiga moodul võib olla inimestele ohtlik, kui see siseneb uuesti Maa atmosfääri.

NASA pressiesindaja Sandra Jones märkis, et ISSi asukad võiksid tagasi lennata ka SpaceX Dragoni kosmoselaevaga.

„Oleme SpaceX-ile esitanud paar küsimust nende võime kohta Dragoniga meeskonnaliikmeid vajadusel tagasi saata,“ ütles ta kolmapäeval Reutersile.

Viimati toimetas Dragon oktoobris ISSi pardale astronaudid Nicole Manni ja Josh Cassada, Roscosmose kosmonaudi Anna Kikina ja Jaapani Aerospace Exploration Agency astronaudi Koichi Wakata. Paraku ei pruugi sinna ära mahtuda kõik ISSil olevad astronaudid ja vaja võib minna mitu lendu. On ka teine probleem: kõik Dragoni kosmoselaevaga reisivad astronaudid peavad kandma spetsiaalselt kohandatud SpaceX-i skafandreid ja Sojuzi kosmosejaama saabunud meeskonnal neid pole.