Hiina haiglad ja matusebürood on pärast seda, kui sealsed ametivõimud karmid piirangud tühistasid, olnud ülekoormatud. Sellest teatab Reuters.

Sichuani provintsi Chengdu haigla meedikud ütlesid Reutersile, et nende asutus on ülekoormatud ning peaaegu kõik saabuvad patsiendid tuuakse sisse COVID-19ga. Haigla erakorralise meditsiini osakonnas on pikad järjekorrad.

Ka linna suurima matusebüroo parklad on pidevalt täitunud ning matusebüroo töötajate sõnul tuleb neil päevas tuhastada 200 inimest, samas kui enne koroonaviiruse puhangut oli normiks 30-50. Nende sõnul on krematoorium kuni uue aastani ära broneeritud. Suremuse kasvu on toonud COVID-19 puhang.

Varem sai teatavaks, et Hiinas nakatus koroonaviirusesse päevas ligi 37 miljonit inimest. Detsembri esimese 20 päevaga nakatus riigis viirusesse 248 miljonit elanikku, mis moodustab üldse ligi 18 protsenti Hiina elanikkonnast.

Hiina riiklik tervisekomisjon on lõpetanud haigusjuhtude arvu kohta igapäevaste aruannete avaldamise. Viimase avaldamispäeva, 23. detsembri ametlikel andmetel avastati riigis 22. detsembri seisuga 3761 uut koroonaviiruse juhtumit.

Alates 2020. aastast on Hiina võimud järginud koroonaviiruse suhtes nulltolerantsi poliitikat, mis tähendab rangeid piiranguid ja võimalust kehtestada karantiinid, mis hõlmavad terveid linnu või provintse. Selle tõttu algasid riigis 2022. aastal protestid. Pärast seda nõustus riiklik tervisekomisjon piiranguid leevendama – näiteks vähendati haigetega lähikontaktsete kodukarantiini aega kolmele päevale.

Ametlikult on Hiinas surnud koroonaviiruse tõttu alates pandeemia algusest veidi üle 5 000 inimese, kuid väga paljud eksperdid kahtlevad kommunistliku riigi statistikas ning kahtlustavad Hiinat andmete võltsimises.