BBC vahendab, et võimas arktiline talvetorm USA-s ja Kanadas on mitmetesse osariikidesse toomas aastakümnete kõige pakaselisemaid jõulupühi, kus osades piirkondades võib temperatuur langeda isegi –45 kraadini. Tuulekülma prognoosivatelt kaartidelt leiab USA eri paikades ka –55 kraadini ulatuvaid numbreid.

Eksperdid hoiatavad, et taoliste temperatuuride juures võivad külmakahjustused katmata nahale kaasneda kõigest 5–10 minutiga. Järskudest temperatuuri kukkumistest erinevatel tasemetel ja järgnevast tormist on hoiatusi edastatud kümnetes osariikides, sealhulgas lõunas, USA ja Mehhiko piiri lähistel. Näiteks El Pasos, kus lähinädalatel enamasti soojakraade vahemikus 10–18, prognoositakse eeloleval ööl temperatuuri langemist –6 kraadini. Wyomingi osariigis Cheyenne'is juba registreeriti ajaloo suurim ühe tunni jooksul toimunud temperatuurimuutus, kui 30 minutiga sai kraadiklaasil +6 kraadist –16.

Nii reedeks kui ka laupäevaks prognoositakse eri paikadesse temperatuurimuutuse järgset tugevat tormi. „See ei ole nagu lapsepõlve tore talvepäev lumes, vaid tõsine asi,“ hoiatas isegi president Joe Biden neljapäeval Valges Majas toimunud briifingul.

Meteoroloogid ja ajakirjandus kasutavad tormi kirjeldamisel nähtust nimega „pahvaktsüklon“ või „pommtsüklon“, mis iseloomustab nähtust, kus õhurõhk langeb tsüklonis väga kiiresti – vähemalt 24 millibaari 24 tunni jooksul.

Suurtes lennujaamades on hoiatuste tõttu juba teatatud tuhandete lendude ärajäämisest.