Saksamaa prokuratuur võttis vahi alla riigi luureteenistuse BND töötaja, keda kahtlustatakse riigireetmises – süüdistuse järgi luuras ta Venemaa kasuks. Sellest teatab Spiegel. Teateid, mille Saksa meedia avaldas, kinnitas ka Saksamaa prokuratuur. Saksa prokuratuuri teatel peeti vahistamismääruse alusel kinni Saksa kodanik Karsten L, kes viibib praegu vahi all.

BNDs töötav mees andis süüdistuse järgi Vene luureteenistusele sel aastal oma töö käigus saadud teavet. Mida see teave puudutab, riigisaladusele viidates ei täpsustata.

Spiegeli andmetel sai Saksamaa föderaalne luureteenistus teada ühe töötaja riigireetmisest ja algatas sisejuurdluse. Juhtumit käsitletakse kui väga tõsist. „Väga olulised on antud juhtumi puhul vaoshoitus ja ettenägelikkus. Venemaa puhul on meil tegemist poolega, kes suhtub hoolimatusega inimeludesse ja on valmis rakendama vägivalda,“ kommenteeris juhtumit BND juht Bruno Kahl.

Spiegeli järgi on juhtum, et BND töötaja Venemaa kasuks luurab, haruldane. Viimane selline juhtum leidis aset 2014. aastal.

Viimastel kuudel on erinevates Euroopa riikides puhkenud hulk skandaale, millega on seotud Vene luure. Briti Berliini saatkonna endine valvur David Ballantyne Smith tunnistas end süüdi Venemaa kasuks luuramises. Teda süüdistati saatkonnas töötavate isikute kohta teabe edastamises Vene diplomaatidele ja luurele ning saatkonna tegevuse kohta info kogumises. Briti vastuluure MI5 juht Ken McCallum teatas, et Venemaa sõjaga Ukraina vastu sai Venemaa luurevõrgustik välismaal oma ajaloo tugevaima löögi.

Jaga
Kommentaarid