Astronoomid on avastanud eksoplaneedi, mis liigub spiraalsel trajektooril oma tähe poole. See on määratud kokkupõrkele ja hävingule.

Jutt käib eksoplaneedist Kepler-1658b, mis tuvastati teadlaste poolt juba 2019. aastal – kümme aastat pärast avastamist. CNN kirjutab sellest.

Teadlased arvavad, et tegu on „kuuma Jupiteriga“. See on eksoplaneedi tüüp, mis on mõõtmetelt sama suur kui Jupiter, kuid mille temperatuur on kõrgem. Kepler-1658b teeb ühe täieliku ringi oma vananeva tähe ümber iga 3,85 päeva järel ja järk-järgult orbiit väheneb. Astronoomid on välja arvutanud, et see leiab aset kiirusega 131 millisekundit aastas.

Teadlaste sõnul on täht, mille ümber see eksoplaneet pöörleb, paisumas ja sisenemas hiiu faasi. Hiljem saab sellest punane hiiglane, surev täht oma viimastel eluetappidel.

Eksoplaneedid on planeedid, mis asuvad väljaspool päikesesüsteemi ja ei tiirle ümber Päikese, vaid mõne tähe või tähejäänuki ümber. Eksoplaneetide hulgas leidub planeete, mis paiknevad ematähele nii lähedal, et teevad selle ümber tiiru vaid mõne tunniga, ja planeete, mis on nii kaugel, et ühe tiiru tegemine võtab tuhandeid aastaid.