Jahutussüsteemis toimunud lekke tõttu tõusis ISSi külge dokitud kosmoselaeva Sojuz MS-22 temperatuur 16. detsembril 50 kraadini, teatas RIA Novosti hästi informeeritud allikale viidates. Väljaande vestluskaaslane lisas, et Roskosmose töötajad üritavad temperatuuri laeva pardal vähendada.

Roskosmos lükkas selle teabe ümber. „Temperatuur oli umbes +30 kraadi Celsiuse skaala järgi. See on väike muutus temperatuurirežiimis,“ teatati Venemaa kosmoseagentuurist telekanalile RBK. Roskosmose esindajad ütlesid, et miski ei ohusta meeskonna tervist ega seadmete tööd.

15. detsembril teatas Roskosmos, et kosmonaudid fikseerisid Sojuzi välise kere kahjustused, mille tagajärjel rõhk jahutussüsteemis langes.

16. detsembri hommikul teatas Roskosmose juhtimiskeskus, et temperatuur on laevas ületanud 30 kraadi. Seoses rikkega jäi ära kosmonautide Sergei Prokopjevi ja Dmitri Petelini avakosmoses käik. Enne väljapääsuluugi avamist hakkas tööle Sojuzi diagnostikasüsteemi signaalseade.

Prokopjev ja Petelin ei saa avakosmosesse minna järgmise kuu aja jooksul. Algselt oli nende väljumine planeeritud 25. novembriks, kuid seda ei toimunud ühe skafandri jahutussüsteemi pumpade probleemide tõttu.

Sojuz MS-22 startis 21. septembril 2022 ja peaks Kasahstani stepis seniste plaanide järgi maanduma 28. märtsil 2023. Lisaks venelastele Petelinile ja Prokopjevile kuulub selle meeskonda ka USA astronaut Francisco Rubio.

Jaga
Kommentaarid