Projekti prognoositav maksumus koos käibemaksuga on 16,4 mln eurot, millest 13,9 mln eurot kaetakse Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi 2021–2027 perioodi rahalistest vahenditest, ütles Fortele transpordiameti pressiesindaja Erki Varma.

Esimese etapi ehitused algavad 2024. aastal ning valmimise tähtaeg on tänase päeva teadmiste kohaselt aasta 2025, kogu projekti valmimistähtaeg ei ole teada.

Uue lahenduse saav peamine mitmetasandiline ristmik asub täpsemalt Tallinna−Paldiski maantee kilomeetritel 11–14. Omavahel viiakse kokku ka Harku-Rannamõisa tee, mille liiklus hakkab edaspidi kulgema üle Tallinna-Paldiski maantee.

Asukoht

Suurim lubatud kiirus Tallinna-Keila suunal saab olema 100km/h ning Laagri-Tabasalu suunal 90 km/h.

Mitmeid uuendusi – näiteks Kotka ja Nurme valgustatud kergliiklustunnelid ja Instituudi viadukt – tuleb põhiristmikult edasi ka Laagri suunas. Arendused ootavad ees seda teed kuni Laagris asuva Veski Marketini. Ülevaatlik video:

Tänaseks valminud eelprojekti kohaselt projekteeritakse Tallinna-Keila suuna lõik ümber 2+2 maanteeks, ristuv tee jääb esimeses etapis lahendusena 1+1, edaspidi tuleb ka see 2+2 teena.

Projekti esimeses etapis ei valmi uus Laagri viadukt (koos viadukti ja kahe ringiristmikuga) Veski Maretist veidi Harku poole, küll aga saab see kunagises lõpplahenduses välja nägema selline:

Uus ristmik Veski Marketist veidi Harku poole

Nagu näha, siis tulevad tee ääre ka müratõkkeseinad ning projekteerijate sõnul tuleb Harku-Laagri teelõik ka süvendisse ehk tavapinnast allapoole. Kõik uuendatud teed saavad enda äärde muutuva teabega elektroonilised liiklusmärgid.

Tabasalu suunal saavad uuendused paraku läbi kohe pärast Tallinna-Paldiski maanteed. Sealt edasi jätkub senine liiklemine mööda vana 1+1 Harku-Rannamõisa teed, mille kõrval pole isegi kergliiklusteed.

Transpordiameti tellimusel on eelprojekti koostanud Roadplan OÜ, kes loob ka põhiprojekti. Arenduste üksikasjalikku tutvustust on võimalik vaadata selles videos:

Transpordiamet ootab lisaks projekti puudutavate riigiteede läheduses elavate liiklejate arvamusele ka igapäevaselt piirkonda läbivate liiklejate arvamusi ja ettepanekuid põhiprojekti koostamise tarbeks. Kes soovib, saab oma tagasiside edastada aadressile: tauri.vali@transpordiamet.ee. Tagasisidet oodatakse hiljemalt 12.01.2023.