Venemaa kaotas järjekordse sõjasatelliidi. Kosmos-2560 põles Maa atmosfääris ära vähem kui kaks kuud pärast starti. Briti astrofüüsiku Jonathan McDowelli sõnul saadeti satelliit orbiidile oktoobris ning juba 10. detsembril kadus see Maa orbiidilt. „Tundub, et venelaste kahe viimase missiooni puhul oli kavandatud, et orbiit ei muutu, selle pärast on see pisut veider,“ kommenteeris McDowell. Nagu Kosmose-seeria eelmine satelliit selle aasta mais, ei suutnud Kosmos-2560 orbiidil püsida, vaid hakkas kontrollimatult langema. Venemaa kaotas mitu sellist satelliiti ka aastal 2021.

Satelliit Kosmos-2560 startis 15. oktoobril Plesetski kosmodroomilt kanderaketiga Angara 1.2. Pärast starti teatas Roskosmos, et satelliidiga on loodud stabiilne telemeetriaühendus ning selle pardasüsteemid töötavad normaalselt.

Kosmose kohta pole salastatuse tõttu täpset infot. Everyday Astronaut veebisaidi andmetel on see satelliit mõeldud optiliseks luureks ja peab töötama Päikesega sünkroonsel orbiidil.

Venemaal pole orbiidile enam jäänud praktiliselt ühtegi optiliseks luureks mõeldud satelliiti. Need, mis veel tegutsevad, on oma elukaare lõpus. Samas võib oletada, et uute luuresatelliitide loomist ja orbiidile saatmist takistavad rahvusvahelised sanktsioonid.

Jaga
Kommentaarid