USA teadlased on saavutanud läbimurde kontrollitud tuumasünteesitehnoloogias. Põhimõtteliselt on nende eesmärk korrata tuumareaktsiooni, mis annab Päikesele energiat. „Energiaministeerium kavatseb teisipäeval (täna, 13. detsembril) teatada, et teadlastel on esimest korda õnnestunud läbi viia termotuumasünteesi reaktsioon, mis toodab energiat ja mis on verstapostiks kümnendi pikkuses ning miljardeid dollareid maksma läinud otsingutes, mille eesmärk on jõuda tehnoloogiani, mis pakub odavat ja puhast elektrit,“ kirjutab Washington Post.

Ajalehe andmetel on teadlased üritanud välja töötada seadmeid, mis suudaksid toota elektrit ilma süsiniku jalajälje ja radioaktiivsete jäätmeteta ning kasutaksid selleks vähem ressursse kui päikese- ja tuuleenergiat kasutades. Süsteem koosneb 192 laserkiirest, mis koonduvad tohutu kera keskele, et käivitada vesinikukütuse pelletis termotuumasünteesi reaktsioon.

Kontseptsioon ise on vana ja pärineb 1950ndatest, kuid võimalused selle teostamiseks on tekkinud just viimastel kümnenditel.

Kommertskasutusse jõudmiseni läheb vähemalt kümme aastat, võib-olla isegi rohkem, kuid Bideni administratsioon peab seda tõendiks, et suunata uuringute jätkamiseks lähiaastatel suuri investeeringuid.