Ametist lahkuv Läti kaitseminister Artis Pabriks postitas Twitterisse pildi, kuidas uusi Black Hawki koptereid laaditakse transpordilennukilt maha Lielvārde lennubaasis, kus paiknevad praegu ka USA armee Black Hawki kopterid.

Läti sõjaväelased on juba mõnda aega õppinud kuulsate transpordikopterite käsitsemist ja hooldamist, nagu teatas Läti ametlik sõjaväeuudiste portaal sargs.lv. Sargs.lv andmetel on Läti Black Hawki piloodid viimase kahe aasta jooksul saanud väljaõppe Hispaanias ja Ameerikas. „See on kauaoodatud täiendus meie relvastusele, mis võimaldab õhuväel saavutada uue võimekuse taseme, asendades vananenud Mi-17 kopterid uute ja kaasaegsete Black Hawki helikopteritega. Uus varustus aitab nii sõjalistel operatsioonidel kui ka vajadusel päästetöödel ja muudel operatsioonidel,“ kirjutas Pabriks.

Mõlemad kopterid on Lätti tarnitud osaliselt lahti võetud kujul, mistõttu tehakse praegu vajalikke tehnilisi töid, et oleks võimalik sooritada planeeritud testlende.

Läti valitsus kiitis 2018. aastal heaks nelja UH-60M Black Hawki helikopteri hanke USA välismaise sõjalise rahastamise programmi raames. Tehing läks lätlastele maksma 175 miljonit dollarit, USA katab selle maksumusest 15,5 miljonit dollarit. Algselt oli ette nähtud, et esimene Black Hawk tarnitakse Läti relvajõududele 2021. aastal. Leping hõlmab helikopterite ja vajaliku varustuse ostmist, väljaõpet, varuosade, tehnilise dokumentatsiooni ostmist, süsteemi juurutamise tuge ning USA standarditele vastava lennukõlblikkuse ja tööprotseduuride juurutamist Läti õhujõududes.

Enne seda hankisid lõunanaabrite õhujõud endale Lätis toodetud õppelennukeid Pelegrin Tarragon. Läti hankis 2000ndate algul Venemaalt neli Mi-17 helikopterit, millest kaks andsid lätlased Ukrainale. Uued Black Hawkid on mõeldud Vene tehnika asenduseks.