Poznani Adam Mickiewiczi-nimelise ülikooli teadlaste töörühm avastas kartulitest paljutõotavaid ühendeid, mida võib kasutada vähi raviks. Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Frontiers in Pharmacology.

Töö käigus analüüsiti kartuli ja tomati bioloogiliselt aktiivset koostist. Selle tulemusena tuvastati seal ained, mida nimetatakse glükoalkaloidideks ja mida leidub näiteks maavitsaliste perekonda kuuluvata taimede toorekstraktides. Paljud selle perekonna taimed on inimese jaoks mürgised alkaloidide tõttu, mida saab samas kasutada haigustega võitlemiseks.

Glükoalkaloidid võivad pärssida vähirakkude kasvu või neid isegi hävitada. Uuringud on näidanud, et need ühendid on inimestele kahjutud ega kahjusta DNAd, kuigi neil võib olla teatud mõju viljakusele. Solaniin takistab näiteks teatud ainete muutumist kantserogeenideks ning pärsib ka metastaaside ja teatud tüüpi leukeemiliste rakkude levikut. Chakoniin on näidanud end tõhusa põletiku ravi vahendina ja sellel on teadlaste meelest potentsiaali ravida sepsist. Lisaks peatab solamargiin, mida leidub peamiselt baklažaanis, maksavähirakkude paljunemist. Solamargiin on üks paljudest glükoalkaloididest, mis võib saada oluliseks täiendaks vähi raviks, kuna see on suunatud vähi tüvirakkudele, millel arvatakse olevat oluline roll vähiravimiresistentsuses. Tomatiin toetab rakutsükli reguleerimist organismis, mis võimaldab tal kasvajarakke hävitada.

Teadlased rõhutavad, et on vaja täiendavaid uuringuid, et teha kindlaks, kuidas nende ühendite potentsiaali saaks praktilises meditsiinis kõige paremini kasutada.