TFTAK-i valkude uurimise, lihaalternatiivide arenduse ja sensoorika meeskondade juhi Sirli Rosenvaldi sõnul alustavad nende keskuse teadlased lõhearoomi uuringuid ja väljatöötamist Tallinnas Mustamäe teaduslaboris.

„Võimalikult identse lõhearoomi kätte saamiseks võtame proovid molekulideks lahti, seejärel loob meie teaduskeskuse ekspertrühm lõhnaprofiilid. Töötame läbi sadu lõhnamolekule ja otsime 10 või 20 sellist molekuli, mis on lõhearoomi jaoks kõige olulisemad, olles tihedalt seotud maitse ja kogu söögikogemusega – nagu pannil praadiv suus sulav lõhefilee,“ kirjeldas ta.

Saadud info põhjal taasluuakse lõhearoom looduslikult esinevatest rasvhapetest, kasutades taimedest, vetikatest ja mikroobidest ekstraheeritud õlisid. Lõpptulemus on koostisosa, mida toidutootjad saavad lisada taimsele või kultiveeritud kalale.

Uuringute tulemused tehakse avalikult kättesaadavaks, et nii alustavad iduettevõtted kui ka juba tegutsevad toiduettevõtted saaksid tulemusi kasutada uute toodete arendamiseks.

Tööd rahastab rahvusvaheline jätkusuutliku toidu arendamise organisatsiooni The Good Food Institute (GFI) Field Catalyst Grants fond. Programmi eesmärk on toetada teadusuuringuid jätkusuutlike valkude väljatöötamiseks ning liha-, mereandide ja piimatoodete valmistamise viiside arendamiseks.

GFI fondi rahastust taotles kokku 195 teadustööd, mille seast rahastati TFTAK-i meeskonna lõhearoomi projekti 250 000 euroga.

2004. aastal asutatud Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuses töötab täna 110 töötajat, kellest 25% on doktorikraadiga ning 15% doktoriõppes. Aktsiaseltsi omanike seas on ärimees Endel Siff, toidutootja PR Foods, Tallinna tehnikaülikool, Hispaania ettevõte LALLEMAND BIO S.L. ja Luksemburgi ettevõte ING LUXEMBOURG S.A. AIF ACCOUNT.

Kliima soojenemine ja maailma rahvastiku jätkuv kasv muudavad mereannid iga aastaga üha defitsiitsemaks toidukaubaks. Juba täna tuuakse Euroopa Liitu kolm korda rohkem mereande mujalt sisse, kui neid siin toota suudetakse. Erinevate prognooside järgi kasvab 2030. aastaks mereandide nõudlus maailmas 10-20 protsenti, mida tootjad ise enam rahuldada ei suuda ja toidulaudadelt jääb puudu kümneid miljoneid tonne mereande aastas.

Sirli Rosenvald on tegelenud aroomianalüüsiga juba 10 aastat ja alternatiivsete valgutoodetega viimased 3 aastat. Tema meeskond on aidanud Eesti turule tuua erinevaid liha-alternatiivtooteid.

Hetkel osaleb Rosenvaldi meeskond globaalsel XPrize Feed the Next Billion võistlusel Ameerikas, kus arendab taimset lõheasendust hernevalgust. Selle aasta kevadel kaasasutas Rosenvald iduettevõtte FUNKI, mille eesmärk on tuua turule uudsed seeneniidistikust valmistatud tervislikud ja keskkonnasõbralikud valgutooted.

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemana
Ükskõiksena
Kurvana
Vihasena