„TTJA ennetava iseloomuga sõnumi põhjus oli korteriühistute tõstatatud probleem. Kuna vingugaasi juhtumid näitavad, et inimeste teadlikkus kütuseid põletavate seadmetega seotud ohtudest ei ole alati piisavad, peame vajalikuks ohust ennetavalt teavitada,“ ütles Fortele TTJA pressiesindaja ja märkis, et ametile ei ole siiski laekunud teateid või kaebusi nõuetele mittevastavates tingimustes portatiivsete generaatorite kasutamise kohta.

Ameti sõnum on aga selge ja lihtne: sisepõlemismootoriga portatiivsete elektrigeneraatorite kasutamine korterites on keelatud!

„Isikliku portatiivse generaatori omamine on kindlasti õige valik, kuid mõtlematult tegutsedes võib siseruumides sisepõlemismootoriga elektrigeneraatori kasutamisega põhjustada hoopis eluohtliku olukorra. Levinud trendi järgi soetatakse portatiivseid generaatoreid ka korteritesse, mis on paraku vale ja ohtlik valik,“ ütles TTJA tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa.

Portatiivne elektrigeneraator on reeglina vedelkütusel toimiv sisepõlemismootoriga seade ja mõeldud eelkõige väliskeskkonnas või hästi ventileeritud kohas kasutamiseks, kus heitgaasid ei saaks koguneda.

Samad ohutusnõuded kehtivad ka eramute ja muude siseruumide suhtes. Lahenduseks on ka korstnaga ühendatud statsionaarse generaatori paigaldamine, kuid sellisel juhul tuleb koostada projekt ning teavitada kohalikku omavalitsust tehnosüsteemi ümberehitusest.

Mistahes kütuse põlemisel tekib jääkproduktina põlemisgaas, mis on sissehingamisel ohtlik. Sisepõlemismootorite põlemisgaasis sisaldub suhteliselt suurel hulgal vingugaasi, mis on inimestele ja loomadele mürgine. Kasutades sisepõlemismootoriga seadmeid siseruumis, paisatakse põlemisgaasid pidevalt siseruumi, mille tagajärjel väheneb ruumis hapniku osakaal ja suureneb CO2 ning mürgise vingugaasi osakaal.

Seetõttu ei ole ilma korstna ühenduseta sisepõlemismootoritega seadmete kasutamine üldjuhul siseruumides lubatud ja vastav nõue peab olema ka seadme kasutusjuhendis – tootja juhiseid tuleb järgida.