Seoses amoksitsilliini sisaldavate ravimite tarneraskustega võib on tekkinud juba hea mitu nädalat vajadus kasutada nende asemel teisi antibiootikume. Ravimiamet pöördus palvega Eesti infektsioonhaiguste seltsi poole, et too koostaks arstidele juhise sobivate alternatiivide valimiseks.

Tabel sai selline:

Alternatiivid amoksitsilliinile

Seoses üleeuroopaliste amoksitsilliini tarneraskustega on ka Eestis amoksitsilliini sisaldavate ravimite kättesaadavus piiratud. Ravimitootjate andmetel on tarneraskuse põhjuseks antibiootikumide nõudluse märkimisväärne suurenemine ja piiratud tootmisvõimsus, sh tooraine ja pakkematerjali puudus ning energiakriis.

Tarneraskus puudutab praegustel andmetel järgmisi amoksitsilliini sisaldavaid ravimvorme ja annuseid:

  • amoksitsilliin 500, 750 ja 1000 mg tabletid (hulgilaost otsas, saadavus apteekides vähene)

  • amoksitsilliin 50 mg/ml suukaudse suspensiooni pulber lastele (hulgilaos ja apteekides saadaval)

  • amoksitsilliin ja klavulaanhape 500/125 tabletid (hulgilaost otsas ja apteekides saadaval)

  • amoksitsilliin ja klavulaanhape 875/125 mg tabletid (hulgilaos ja apteekides saadaval)

  • Tootjate kinnitusel lahenevad amoksitsilliini tarneraskused 2023. aasta märtsis.

Ravimiamet on koostöös Eesti infektsioonhaiguste seltsiga lubanud erandkorras Eestisse tuua sama toimeaine sisalduse ja näidustusega ravimeid võõrkeelses pakendis, mis omavad müügiluba teistes Euroopa Liidu riikides. Mitmed sellised tarned on juba toimunud.

Ravimite hulgimüüjad on esitanud tarnijatele täiendavad tellimused, kuid üleeuroopalise tarnehäire olukorras võib ravimite saabumine võtta aega ning saabuvad kogused ei pruugi koheselt tagada kõikide apteekide ja patsientide varustamise ravimiga.

Tänase seisuga on hulgimüügitasandil saadaval amoksitsilliini suukaudne lahus lastele, mitmed amoksitsilliini ja klavulaanhappe kombinatsiooniga suukaudsed ravimid lastele ja täiskasvanutele ning haiglates kasutatav amoksitsilliini ja klavulaanhappe süste-/infusioonilahuse pulber. Tarneraskuste ja suurenenud nõudluse tingimustes muutuvad laoseisud tavapärasest oluliselt kiiremini. Anname jooksvalt infot ravimiameti kodulehe kaudu ning tarneraskuse info muutumise korral ajakohastame seda ka ravimiregistris.