Hiina ja Ameerika teadlased on järeldanud, et igal aastal sünnib maailmas peaaegu miljon last surnult kõrge õhusaaste tõttu, mida nende emad hingavad. See tähendab, et õhusaaste arvele saab panna umbes poole surnultsündinutest.

Ajakirjas Nature avaldatud uue uuringu autorid suutsid esimest korda täpselt kindlaks teha, millist mõju avaldab õhus leiduvate mikroosakeste kõrge kontsentratsioon loote surmade esinemisele.

Teadlased uurisid andmeid 45 000 sünni kohta, mis leidsid aset aastatel 1998–2016 54 madala ja keskmise sissetulekuga riigis. Nad laiendasid oma loodud valimit 137 riigile Aasias, Aafrikas ja Ladina-Ameerikas, kus leiavad aset 98% kõigist maailma surnultsündidest.

Uuringus vaadeldi ainult seost õhus leviva PM2,5 (pisikesed osakesed, suurusega vähem kui 2,5 mikronit, mis võivad siseneda inimverre) ja loote suremuse vahel. Autorid oletavad, et kui need osakesed on platsentasse sattunud, võivad nad „embrüole korvamatut kahju tekitada“ või takistada ema kehal hapniku ülekandmist.

Maailma terviseorganisatsiooni 2021. aastal uuendatud soovituste kohaselt ei tohiks PM2,5 osakeste aastane keskmine kontsentratsioon ületada 5 mikrogrammi kuupmeetri kohta ja päeva keskmine on 15 mikrogrammi. Kõik emad, kelle rasedust käesolevas uuringus käsitleti, olid pärit piirkondadest, kus PM2,5 tase ületab WHO soovitusi. „PM2,5 vähendamine vastavalt WHO soovitusele võib ära hoida märkimisväärse hulga surnultsündide juhtumeid,“ ütles uuringut juhtinud Pekingi ülikooli teadlane Tao Yue.

Tao Yue sõnul püüavad paljud riigid ennetada surnultsündide esinemist meditsiini abil, kuid sageli ei võeta arvesse keskkonnariski tegureid. „Hiina ja mõne teise riigi avalik puhta õhu poliitika võiks surnultsünde ära hoida,“ öeldakse uuringule lisatud kommentaaris. „Lisaks võivad isikukaitsevahendid nagu maskid ja õhupuhastid kaitsta ohus olevaid naisi. Parem on ka vältida väljas käimist, kui õhusaaste on eriti kõrge.“