Seedimist soodustavate kiudainete lisamine ilma roa atraktiivsust kahjustamata võib peagi olla palju lihtsam. Teadlased on välja töötanud kiudaine, mis võib muuta iga eine tervislikumaks. Melbourne'i RMITi ülikooli teadlased on välja töötanud muudetud tärklise, millega saab toidule lisada maitset ja värvi selle tekstuuri mõjutamata, teatab Science Alert.

Teadlased ristisid oma loomingu FiberXiks ja see on valmistatud looduslikest tärklistest, sealhulgas nisust, maisist ja maniokist. Nagu päris kiudaine, ei ole see inimese soolestikus seeditav, võimaldades mikroorganismidel seedimisprotsessi parandada.

Väidetavalt saab uut kiudainet lisada vähese kiudainesisaldusega toitudele nagu koogid ja pitsad, et muuta need tervislikumaks. FiberXi võib lisada ka madala kalorsusega või madala glükeemilise tasemega toitudele, mis on diabeetikutele oluline. „Meie loodud ainet pole pärast lisamist märgatagi. See on nagu lapsevanem, kes segab köögivilju imikutoidu sisse, et see oleks toitvam,“ selgitab toidutehnoloog, RMIT ülikooli dotsent Askar Farahnaky.

Mis on kiudained?

Kiudained on mitteseeditavad süsivesikud ja ligniin, mida leidub vaid taimses toidus, kuid mis muudetakse soolestiku kasulikuks mikroflooraks. Käärimise teel saavad bakterid energiat paljunemiseks ja uute rakkude ehitamiseks. See on toidus vajalik komponent koos valkude, rasvade ja süsivesikutega.

Kiudained aitavad reguleerida soolestiku peristaltikat, alandada kolesteroolitaset veres, seovad sapphappeid, vähendavad veidi veresuhkru taset ning normaliseerivad soolestiku mikrofloorat ja avaldavad prebiootilist toimet.