Saadetavatest sõidukitest seitse on mõeldud haavatute evakueerimiseks (CASEVAC) ja antakse plaani kohaselt üle selle aasta jooksul.

Ülejäänud seitse, mis tarnitakse 2023. aasta teises kvartalis, varustatakse Prantsuse kaitsetööstuse CNIM Systèmes Industrielsi toodetud teetõkete eemaldamise seadmetega. Need näevad välja sellised:

Milremi mehitamata sõiduk varustatuna teetõkete eemaldamise seadmega

Tehingut rahastab Saksamaa kaitseministeerium.

„See oluline projekt annab tunnistust meie ühisest võimekusest pakkuda Ukrainale kõrgtehnoloogiat. Oleme kindlalt otsustanud toetada Ukrainat kaitse- ja päästevahenditega. 14 THeMIS UGV kiire tarnimine tõestab, et KMW ja Milrem Robotics on usaldusväärsed partnerid,“ sõnas KMW juht Ralf Ketzel.

THeMIS UGV on kasutuses juba 16 riigis, sealhulgas kaheksas NATO liikmesriigis: Eestis, Prantsusmaal, Saksamaal, Hollandis, Norras, Hispaanias, Ühendkuningriigis ja USA-s.

Milrem Roboticsi kaitsealase teadus- ja arendustegevuse direktor Jüri Pajuste ütles, et haavatute evakueerimiseks ning teetõkete eemaldamiseks tuleb rakendada suur hulk inimesi, kes muutuvad seda tehes kohe vastase sihtmärgiks. „Taoliste ülesannete automatiseerimine mehitamata sõidukitega leevendab ohtu inimelule, võimaldades sõduritel ise ohutus kauguses olla või täita samal ajal teisi, tähtsamaid ülesandeid,“ selgitas ta.

Krauss-Maffei Wegmann kuulub Saksamaa-Prantsusmaa kaitsetehnoloogia kontserni KNDS ja tegeleb Euroopa kõrgelt kaitstud ratastel ja roomikutega sõidukite turul.

Themise sõidukid on Ukrainasse jõudnud ka varem, kuid pole teada, kelle rahade eest.

Jaga
Kommentaarid