Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) kiidab sel nädalal heaks kolm aastat kestva uuringu, mis käsitleb kosmose tohutute päikesefarmide kasutamise väljavaateid elektri tootmiseks ja tõhusaks edastamiseks Maale. Idee on rajada orbiidile hiiglaslikud kompleksid, millest igaüks suudab toota sama palju energiat kui keskmine elektrijaam, kirjutab BBC.

Kuigi mitmed organisatsioonid ja teised kosmoseagentuurid on sellist ideed juba kaalunud, on Solarise projekti eesmärk panna alus kosmosepõhise taastuvenergia tootmissüsteemi praktilisele plaanile.

See programm on üks paljudest, mida iga kolme aasta tagant kogunev ESA nõukogu arutab. Nõukogu määrab ameti kosmoseuuringute, keskkonnaseire ja kommunikatsiooni plaanide järgmise etapi eelarve.

ESA peadirektor Josef Aschbacher ütles, et ta usub, et kosmosest saadav päikeseenergia võib tulevikus energiapuuduse probleemi lahendamisel suureks abiks olla. „Peame liikuma süsinikuneutraalse majanduse poole ja seetõttu muutma energiatootmise viisi ja vähendama oluliselt fossiilkütuste osakaalu energiatootmises,“ ütles ta. „Kui seda saab teha kosmoses, oleks see suurepärane, sest see lahendaks palju probleeme.“

Kosmoses saab Päikese energiat ammutada palju tõhusamalt – see paistab kogu aeg ja tema kiiri ei hajuta atmosfäär. See idee on keerelnud juba üle poole sajandi, kuid seni tundus selle elluviimine liiga kulukas ja keeruline. Võib-olla on olukord nüüdseks muutunud.

Murdepunktiks oli kosmoselendude kulude dramaatiline vähenemine tänu korduvkasutatavatele rakettidele ja muudele erasektori väljatöötatud uuendustele. Lisaks on tehtud edusamme kosmoserobotite ehitamises, samuti on loodud uusi tehnoloogiaid elektri juhtmevabaks edastamiseks kosmosest Maale.

ESA kogub vahendeid Solarise-nimelise uurimisprogrammi jaoks, et näha, kas need uued arengud on muutnud päikeseenergia kosmoses piisavalt kindlaks ja odavaks, et olla majanduslikult elujõuline. „Kosmosepõhise päikeseenergia idee ei ole enam ulme,“ ütles ESA dr Sanjay Wijendran, kes juhib Solarise algatust. „Sellel on potentsiaali ja enne, kui otsustame proovida midagi kosmoses ehitada, peame aru saama, kuidas seda tehniliselt teostada.“

Solarise programmi põhieesmärk on mõista, kuidas saab päikeseenergiat kosmosest Maa elektrivõrkudesse üle kanda. Lihtsalt väga pikk kaabel siin ei tööta, energiat tuleb mikrolainete abil juhtmevabalt edastada.

Solarise meeskond on juba suutnud näidata, et ohutu ja tõhus juhtmevaba jõuülekanne on põhimõtteliselt võimalik.

Septembris suutsid insenerid Münchenis Airbusis toimunud demonstratsiooni ajal juhtmevabalt edastada 2 kW päikeseenergiat rohkem kui 30 meetri kaugusel asuvatele kollektoritele.

Gigavattide võimsuse ülekandmine tuhandetele kilomeetritele oleks suur hüpe edasi, kuid Airbusi lennundusdivisjoni Jean Dominique Coste’i sõnul on seda võimalik saavutada järk-järgult, väikeste sammudega. „Meie teadlaste meeskond ei ole leidnud tehnilisi takistusi, mis takistaksid meil kosmosest päikeseenergiat hankimast,“ ütles ta.

Traadita jõuülekandesüsteemi välja töötanud Emrodi juhtiv teadlane dr Ray Simpkin ütleb, et tehnoloogia on ohutu. „Midagi ei põle,“ ütles ta. „Energia jaotub nii suurele alale, et isegi kiire intensiivsuse tipphetkel ei kujuta see ohtu loomadele ega inimestele.“

USA, Hiina ja Jaapan on samuti kosmosepõhise päikeseenergia arendamise võidujooksus edasi liikunud ning peaksid varsti oma edasisi plaane avama.