Inimesed hakkasid tuld toiduvalmistamiseks kasutama sadu tuhandeid aastaid varem, kui seni arvati. Sellise järelduse tegi Iisraeli arheoloogide juhitud rahvusvaheline teadlaste rühm, kes avastas Põhja-Iisraelis 780 000 aastat tagasi söödud kalajäänused, teatab BBC.

Ajaloolastele seni kättesaadavate tõendite kohaselt hakati tulel küpsetama umbes aastast 170 000 eKr. Kuid uued leiud muudavad oluliselt arusaama meie eelkäijatest. Kahemeetrise karpkala-sarnase kala jäänused leiti arheoloogiliste väljakaevamiste käigus Jordani jõe kaldalt, umbes 14 km kaugusel Kinnereti järvest.

Kala hambad on hästi säilinud ja teadlased on nende emailil leidunud kristallide põhjal kindlaks teinud, et see ei puutunud otseselt tulega kokku, vaid küpsetati madalal temperatuuril.

Teadlased on kindlad, et inimkonna üleminek toore toidu söömiselt tulel valmistatud toidule on tema arengu üks olulisemaid etappe. „Toiduvalmistamiseks vajalike oskuste omandamine tähistab olulist evolutsioonilist hüpet, kuna inimesed said täiendava võimaluse toiduvarude optimaalseks kasutamiseks,“ sõnas väljakaevamisi juhtinud Naama Goren-Inbar Jeruusalemma Heebrea ülikoolist.

Väljakaevamistel osalesid ka arheoloogid Suurbritanniast ja Saksamaalt. „On isegi võimalik, et toiduvalmistamine ei piirdunud ainult kalaga, vaid tulel valmistati toite ka erinevatest loomadest ja taimedest,“ ütles Goren-Inbar.

Varem asus väljakaevamiste kohas Hula järv, milles elas palju kalu. 1950. aastatel kuivendati see osana Iisraeli võitlusest malaariasääskede vastu. Teised samast paigast kogutud arheoloogilised tõendid näitavad, et küttide-korilaste hõimud elasid järve kaldal kümneid tuhandeid aastaid.

Kala leidnud teadlased usuvad, et selliste mageveereservuaaride nagu Hula ja teiste asukoha järgi on võimalik rekonstrueerida ürgsete inimeste rändetee Aafrikast Levanti ja kaugemale. Viimased teadustulemused pärinevad koostööuuringust, milles osalesid teadlased Iisraeli, Suurbritannia ja Saksamaa ülikoolidest.