Küsimusi, mida ostja endale esitama peab, on üksjagu.

Kas ma olen nõus maailma parima mobiilikaamera omamise nimel leppima sellega, et kontaktivabasid makseid selle telefoniga teha ei saa? Kas erakordne välimus trumpab üle teadmise, et Delfi ja Swedbanki äpid ei suuda mulle selles telefonis saata tõukesõnumeid? Kas oleme nõus ohverdama Rimi äpi mittefunktsioneerimise, et omada kriimustustekindlaimat ekaanikaitset? Ja lõpuks: kas üle Eesti keskmise palga maksev seade kaalub üles kogu selle kaalutluste arme või tasuks leppida millegi turvalisema ja keskpärasemaga.

Mina leian, et peab olema veendunud Hiina ja Huawei fänn ja kindel soov massist eristuda, et seda seadet omandada. Müügile ta igal juhul jõudnud on ja karbist me selle välja võtame.

Esmamulje

Unustage ära juba müügil olevad tavalised (ehk igavad) musta kattega seadmed. Oodake ära oranž. See tagab just selle eelmainitud massist eristumise. Lisaks teadmise, et see oranž kate pole loomanahk ega plastmass vaid midagi täiesti uut – vegannahk. Kergelt struktuurne, et telefon käest ei libiseks. Erksatooniline, et julge omanik saaks seadet tasukust välja võttes pilke tõmmata.

12 punkti ka kaamerakomplekti disainerile. See pole mingi „palun vabandust, et ma olemas olen“ stiilis konarus kusagil ülemises vasakus nurgas, vaid häbitult uhkeldav, kuninglikult kuldne ning ajatust ja täiuslikkust sümboliseeriv päikesering kõige tähtsamal ja silmatorkavama kohal seadme tagaküljel. Rõhutamaks seda, et ekspertide hinnangul pole tõesti keegi varem mobiilitelefonide ajaloos nii häid kaameraid mobiilidele külge pannud.

Lisaks kuldne raam ümber telefoni, kuldne Huawei kiri, kuldsed küljenupud. Jah, esmamulje ongi KULDNE.

Ekraan

Esimesena suunatakse iga värske mobiiliomanik loomulikult näppima seadme ekraani. Selle osas on Huawei teinud midagi hästi ja midagi pahasti.

Pisut nihu on läinud see, et ikka hoitakse veel kinni paari aasta tagusest moeröögatusest - liiga kumeratest ekraaniservadest. Seda vihkavad eelkõige kõik moblamängurid ja tegelikult kõik ülejäänud ka, kuna äärtes tekib kasutu ja soovimatuid puudutusi tekitav pind. Nii et tehke ekraan palun lamedaks tagasi, head Hiina sõbrad, aitab küll liugu laskmisest viie aasta eest ladudesse varutud Samsungi ekraanidel.

Ekraanilt vastu vaatab pilt on samas lihtsalt suurepärane. 2616 x 1212 resoga OLED, kuni 120Hz kohanduv värskendussagedus, valgusoludest lähtuvalt märkamatult (mitte nõmedalt jõnksutades nagu Sony vms) muutuv ekraani erksus, 1,07 miljardit värvitooni. Lisaks ekraani sisse integreeritud sõrmejäljeluger, mis reageerib puudutusele tõesti välkkiirelt.

Kaetud on see kõik esimest korda mitte tavapärase Gorilla Glassi vaid Huawei enda „Kunlun Glass“ nime kandva kaitseklaasiga, mis loodud 10 kvadriljonist nanokristallist ja mis saanud Šveitsi SGS-laborilt kukkumiskindluse osas 5 tärni.

Tarkvara

USA tarkvaratootjad on kõigile võrdselt kehtivatele sanktsiooninõuetele (Huaweile täielik blokk) vaatamata võtnud Huawei suhtes väga erineva leebusastmega hoiaku. Ja see muudab Huawei mobiilide kasutamise ebamugavaks ja ebaühtlaseks.

Täiesti vabalt allalaaditavad , kasutatavad ja igati toimivad on Meta tooted Facebook, Messenger ja Instagram. Sama kehtib Microsofti toodete Skype, Outlook ja Onedrive kohta. Eesti äppidest töötab perfektselt näiteks Smart ID.

Siis on ports vahepealseid äppe – mingi osa neid funktsioneerib ja mingi osa mitte. Näiteks Delfi ja Swedbank. Esimese puhul ei tule kohale olulisemate uudiste push-notificationid ja teise puhul ei saa näiteks sõrmejäljega äppi sisse logida ning kasutada äppi NFC-mobiilimakseteks.

See puutemakselahendus ei tööta Huawei mobiilis ka ühegi teise äpiga – leedulaste Curve ju võiks selleks sobida, aga selle äpi puhul ei saa Huawei telefonidest jällegi kontot luua (kasutaja viiakse kooskõlastamiste oravarattasse ja kui infarkti saada ei taha, siis püarem ära hakka proovimagi). Nii et jah, Huawei mobiile ei saa kasutada poes pangakaardi asemel ja see on korralik ämber.

Pahasti on lood kõige olulisemaga (temalt tuleb ka Androidi telefonide alustarkvara) ehk Google’iga, mille ükski äpp – Maps, YouTube jms - ei tööta korralikult ka selles seadmes. Tõsi, tundmatud isikud teadmata riigist (isegi sõnapaar Privacy Policy lehekülje jaluses on lingiks muutmata) on loonud lahenduse nimega GSpace, mis loob Huawei telefonide sees oma minikeskkonna, kus Google Play Store ja kogu muu kraam töötab ja sealt saab tuua ka äppide otseteed telefoni avaekraanile, aga jah – näiteks push notificationid ei tule ka sealt telefoni lukustusekraanile läbi.

Seega: GSpace’i abil on väikest edu äppide töötamise osas märgata, aga seis on väga kaugel normaalsest. Jälgin suure huviga, mis selles osas edasi saab – konkurentsi mobiiliturul on juurde vaja nagu õhku. Samsung ja Apple – seda on liiga vähe. Xiaomi, Sony, Nokia ja OnePlus on aga selgelt b-kategooria tegijad. Toodetakse neid telefone siis kõiki Hiinas, olgu nende ametlik peakontor kus iganes maailma otsas.

Kaamera

Maailma tunnustatuim mobiilikaamerate analüüsikeskkond dxomark on juba selle seadme kaamerad põhjalikult läbi analüüsinud ja andnud neile kõrgeima skoori, mis üks mobiil iial saanud. Lugeda saab seda analüüsi siit: https://www.dxomark.com/smartphones/Huawei/Mate-50-Pro ja videokokkuvõtet analüüsist vaadata siit:

Mulle kui ajakirjanikule meeldib väga see, et selle kaameaga tehtud fotod on ülikvaliteetsed, teravad ja õige valguse tasakaaluga ja samas „ausad“ – tavarežiimis ei mingeid ilustavaid filtreid või maske. Mõned juhuslikud fotod, mis mul testimise käigus teha õnnestus:

Mate 50 Pro nutitelefoni eripäraks on eeskätt just 50-megapikslise liikuva avaga kaamera, millel 10-astmeline reguleeritav füüsiline ava (telefoniomanik saab seda ka füüsiliselt muuta). Lisaks on seadmel ülilainurk- ja telefotokaamera ning lähedusandur. Kaamerakomplektil on koguni 100X suum ning turu üks suurimatest avadest (f1.4).

Huawei uued seadmed
Huawei uued seadmed

Ühesõnaga – paremaid fotosid ei tee ükski mobiil maailmas ja selle võib lihtsalt heaks teadmiseks võtta.

See mobiil maksab praegu Elises peaaegu 1300 eurot. Minu arvates selgelt liiga palju, kui arvestada tarkvaraprobleemidest tulenevaid kasutusmugavuse probleeme. Huawei võiks lääne turul püsimiseks pakkuda oma seadmeid praegu väga palju alla omahinna, tõenäoliselt oleks see ainus võimalus, kuni USA-Hiina kaubandussõda leeveneb ja sanktsioonid pehmenevad.