San Francisco California ülikooli teadlased teatasid, et halvatud mees, kes ei suutnud rääkida ega kirjutada, suutis neuroproteesi abil, mis muudab tema ajulained täislauseteks, välja hääldada rohkem kui tuhat sõna. Teadlaste uurimistöö avaldati ajakirjas Nature Communications.

Esimesena neuroproteesi saanud mees, teadlaste antud koodnimega BRAVO1, sai kümmekond aastat tagasi 20-aastaselt insuldi. Selle tulemusena kaotas ta võime rääkida, kuigi tema kognitiivsed funktsioonid ei olnud kahjustatud. Uuringu autorite järgi on patsiendi üheks lemmiklauseks väljend „kõik on võimalik“. Lisaks teatas BRAVO1, et talle ei meeldi absoluutselt toit, mida talle antakse.

Ajulainete lugemise seade implanteeriti 2019. aastal patsiendile tema aju pinnale kõnemotoorika eest vastutava ajukoore osa kohale. Selle abiga suutsid teadlased jälgida erinevaid elektrisignaale, mis esinevad patsiendi ajus, kui ta üritab ühte või teist sõna hääldada.

Nüüd on seade võimeline dekodeerima umbes 29 tähemärki minutis veamääraga 6% ehk umbes seitse sõna minutis. Neuroproteesi sõnavara on umbes 1 150 sõna, kuid tulevikus saab seda laiendada rohkem kui 9 000 sõnani. See vastab sõnade arvule, mida enamik inimesi aasta jooksul kasutab.

Kuna neuroproteesimisega kaasnevad ajuoperatsiooni tõttu suured riskid, hakkab teadlaste arendust lähitulevikus kasutama tõenäoliselt pigem väike hulk inimesi.