Katalüsaatorite laine on korduvalt laastanud ka Eesti autoomanikke, politsei on teada andnud nii mõnegi varga tabamisest. Kerge see töö ei ole, sest vargad võivad katalüsaatori hetkega maha murda ja neis sisalduvate väärimetallide kõrge hinna tõttu korraliku kasumi eest kiirelt maha müüa. Lisaks puuduvad katalüüsmuunduritel sageli kordumatud seerianumbrid, VIN-teave või muud eristavad tunnused.

USA justiitsministeeriumi teatel on FBI ja kohalikud politseiüksused korraldanud aga haarangu jõugule, mis organiseeris kokku kümnete miljonite dollarite väärtuses varastatud katalüsaatorite müümist metallirafineerimise tehastele.

Arreteerimised, läbiotsimised ja vara arestimised toimusid Californias, Oklahomas, Wyomingis, Minnesotas, New Jerseys, New Yorgis, Nevadas, Põhja-Carolinas ja Virginias. Kokku on viies osariigis vahistatud või süüdistuse esitanud 21 inimest. Eelmisel aastal varastati ainuüksi Californias igas kuus umbes 1600 katalüüsmuundurit.

Katalüüsmuundurid on sõiduki heitgaasiseadmete osad, mis vähendavad mootorist väljuvaid mürgiseid gaase ja saasteaineid. Seadmes kasutatakse väärismetalle pallaadiumi, plaatina ja roodiumi, mille kõrge väärtuse tõttu satuvad need tihti varguste ohvriks. Katalüüsmuundurite musta turu hind võib olla üle 1000 dollari.

USA võimud nõuavad tabatud kurjategijatelt kokku 545 miljoni dollari konfiskeerimist.

Justiitsministeerium teatas ka kõigi kurjategijate ja kuritöösse kaasatud ettevõtete nimed.

Näiteks suutis New Jerseys tegutsev ettevõte DG Auto Parts LLC osta ainuüksi mõnelt vargalt kokku 38 miljoni dollari väärtuses varastatud katalüsaatoreid. DG Auto müüs Californiast ja mujalt töödeldud väärismetallipulbrid edasi metallirafineerimistehasele.