Kui veel paarkümmend aastat tagasi öeldi Eesti kohta kartulivabariik, sest kartulit kasvatati põldudel rohkelt, siis nüüd kasvatatakse nisu nii palju, et üle poole kogusest eksporditakse teistesse riikidesse.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja liige Madis Ajaots kommenteeris toimunud muutust. „Tarbija on hakanud palju vähem füüsilist tööd tegema ja vähenenud on nõudlus tugeva söögikorra järele. Palju lihtsam on makaronid keema panna, võtta pitsat või hamburgerit, selle asemel et hakata kartulit koorima. Põllumees järgib tarbijate soove, kes ongi meid rohkem nisu peale suunanud,“ rääkis Ajaots sööjate eelistustest.

Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu liige Jaanus Põldmaa lisas, et kartulit kasvatades sõltub põllumees väga ilmaoludest ja sellest, mis hinnaga odav kartul näiteks Poolast tuleb. Palju kindlam on oma nisusaak maha müüa börsil ja seda saab aasta läbi teha.

Podcast’is „Põllult taldrikule“ tulevad seekord jutuks teraviljakasvatuse köögipool ja keskkonnanõuded, millega põllumees peab pidevalt arvestama.

Sündmus toimub MAK 2014-2020 „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ raames. Rahastamisallikas: Euroopa Maaelu Põllumajandusfond (EAFRD).

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid