NASA avaldas ülesvõtte, mille James Webbi kosmoseteleskoop tegi Loomise sammastest - Kotka udukogu keskosas asuvast tähtedevahelise aine kogumist.

Ülesvõte on tehtud Mid-Infrared Instrument (MIRI) abil, mis sobib gaasi- ja tolmupilvede detailseks uurimiseks. Teadlased usuvad, et selline ülesvõte on eriti kasulik, kui uuritakse noori tähti, mis pole veel hävitanud enda ümber kogunenud materjali. Pildil on need näha eredate karmiinpunaste täppidena, kuid sinise helgiga tähed on suurema osa ümbritsevast tolmust juba endasse imanud. Webbi teleskoobiga tehtud ja eelmisel nädalal töödeldud pildi abil on teadlastel võimalik lähemalt vaadelda piirkonda, kus käib tähtede moodustumise protsess.

Loomise sambad asuvad Maast 6500 valgusaasta kaugusel ja need pakuvad astronoomidele suurt huvi – teadlasi huvitavad füüsikalised ja keemilised protsessid, mis käivitavad termotuumareaktsiooni, mille tulemuseks on gaasipilvedest ja kosmilisest tolmust uue tähe tekkimine.

Seade MIRI, millega uus ülesvõte tehti, on kümne Euroopa riigi (seadme väljatöötamisel mängis juhtivat rolli Suurbritannia) ja NASA teadlaste ning inseneride ühistöö tulemus.