SpaceXi tegevjuht Elon Musk esitles hiiglaslikku mehhaniseeritud käega torni nimega Mechazilla, mis videos tõstab Starshipi kosmoselaeva ja seejärel kinnitab selle kanderaketi Super Heavy külge.

Hiiglaslik, 140 meetri kõrgune torn suudab tulevikus ka orbiidilt naasnud raketiastmeid kinni püüda, kirjutab Space.com. Lähenedes aeglustab rakett liikumist sedavõrd, et jääb torni küljes oleva hiiglasliku noole külge pidama. Praegu maanduvad raketid vertikaalselt ujuvplatvormidele.

Plaanide järgi peaks Mechazilla oluliselt aitama vähendada stardivahesid võrreldes avamereplatvormidega, kuna raketi erinevaid astmeid ei peaks enam Atlandi ookeanilt stardiplatvormile toimetama.

Veel 2022. aasta alguses oli plaanis, et kosmoselaev Starship SN24 ja kanderakett Super Heavy Booster 7 saadetakse orbiidile sel suvel, kuid stardid jäeti ära. Praegu käib nende stardiks ettevalmistamine, septembris lubas Musk, et start leiab aset novembris.

Mis on Starship?

Starship on korduvkasutatav kaheastmeline üliraske kanderakett, mis on võimeline kosmoselaevu Maa orbiidile toimetama. Lisaks hakkab see Muski idee järgi ka Maa peal reisijaid kaugete punktide vahel liigutama.

SpaceX arendab Starshipi Falconi rakettide asendajana. Süsteem koosneb kanderaketist nimega Super Heavy ja teisest astmest, mida nimetatakse Starshipiks. Raketi mõlemad etapid on täielikult korduvkasutatavad ja pärast õhkutõusmist naasevad need kosmodroomile või avamereplatvormile.