Financial Timesi andmeil uurivad ametnikud, kas osaliselt USA valitsuse rahastatud uuring oleks pidanud enne jätkamist läbima täiendava kontrolli.

Eelmisel reedel avaldatud uuringu eeltulemuste kohaselt kombineerisid teadlased laboris loodud COVID-19 algse tüve ning omikronvariandi ogavalgu. Koroonaviiruse algne Wuhani tüvi oli teatavasti märksa surmatoovam kui omikron, samas oli omikron märksa nakkavam, kuna suutis immuunkaitsest paremini mööda hiilida.

Loodud uus kunstlik tüvi tappis 80 protsenti sellega kokku puutunud hiirtest, muutes selle esialgsest tüvest veidi vähem patogeenseks. Samas ei testinud ülikool seda, kas loodu levib kiiremini kui algne tüvi.

NIH soovib kindlaks teha, kas uuringud vastasid ohtlike viirustega katsetete tegemise nõuetele. Bostoni ülikool teatas, et ta ei pidanud NIH-i enne töö tegemist teavitama, sest valitsus ei rahastanud katseid otseselt.

Paljude kriitikute hinnangul on seda tüüpi uuringud tarbetult riskantsed, kuna see kujutab endast juhusliku nakatumise ohtu, mis võib põhjustada pandeemiat. Jätkuvalt ei ole ümber lükatud ka versioon, mille kohaselt sai kogu koroonaviiruse pandeemia alguse Hiina Wuhani linna viroloogiainstituudist.

Bostoni ülikooli uurimistöö eesmärk oli testida omikrontüve ogavalgu mutatsioone, mis on muutnud selle palju ülekantavamaks kui haiguse algne variant.

Mõned eksperdid muretsevad, et Boston lõi nüüd uue koroonaviiruse variandi, mis on peaaegu sama surmav kui algne tüvi ja sama ülekanduv kui omikron. Kui midagi sellist peaks laborist välja pääsema, siis...