Põlula kalakasvatuskeskuse juhataja Kunnar Klaas ütles, et siia arvukus on vähenenud kõikjal Eestis ja populatsioonide tugevdamiseks tuleb neid juurde asustada. „Eile lahte asustatud ühesuvised siia noorkalad kaalusid keskmiselt 60 grammi ning nende sugukalad on püütud siitsamast Pakri lahest,“ selgitas ta.

Valla pressiesindaja Kadri Kauksi märkis, et Soome lahe puhul rändavad merisiiad kogu lahe ulatuses, kuid enamasti naasevad kudema paika, kust alguse saanud – ehk siis konkreetsel juhul Pakri lahte. „Kaugemaid rännakuid merisiiad väga ette ei võta,“ ütles ta.

Eile asustatud siigade tarvis püüti eelmisel sügisel sugukalad, üle talve inkubeeriti marja ja terve suve jooksul kasvatati noorkalu. Eile toodigi spetsiaalselt nooralade transpordiks mõeldud autode ja haagistega kalad keskusest Pakri lahe äärde.

Pakri lahte asustatud siigade kasvatamiseks vajalikud sugukalad püüdsid kohalikud kalamehed, kellega keskus on sõlminud leppe ka algavaks hooajaks.

Kalamehed Lauri Roosilill ja Hendrik Kangro rääkisid, et siinsete siiakalade suurim vaenlane on hüljes. Samuti rõõmustasid mehed, et RMK Põlula kalakasvatuskeskus oma esimesed ettekasvatatud merisiiad just Pakri lahte lasi, sest see annab põhjust 3–5 aasta pärast oodata paremat siiasaaki.

RMK Põlula kalakasvatuskeskus on tänavu asustanud rohkem kui 377 000 siiavastset ja 40 000 ühesuvist siia noorkala. Siiga on asustatud veel Peipsi järve ning Pärnu jõkke. Merisiia asustamisega Pakri lahte alustati sel aastal.