Nimetatud olukordades sageli korrektselt ei käituta, näiteks ei teavitata vara omanikku ega ka politseid. Kuidas käituda, kui riivasid kellegi vara, kuid selle omanik füüsiliselt kohal ei viibi? Palusime nõu anda kindlustusseltsil.

Liiklusõnnetuse korral reguleerib autojuhi käitumist liiklusseadus. Kojamehe vahele jäetud paberilipikust abi ei ole ning lahkumine võib tekitada probleeme, mis võivad sündmuskohalt lahkuja hüvitiseta jätta.

IIZI sõidukikindlustuse tootearendusjuht Kristiina Kivilaan soovitab esmalt jääda sündmuskohale ning hilisemate sekelduste vältimiseks peaks liiklusõnnetuse korrektselt vormistama.

„Juhul, kui kahjustada saanud vara omanikku sündmuskohal ei ole, siis teavita õnnetusest kindlasti politseid ning oota vastavaid korraldusi,“ lisas Kivilaan. „Kui õnnetuse osapooled olemas ja jõutakse kokkuleppele, vormistatakse juhtum kohapeal ise, mis tähendab, et politseile lisatööd tekitada ei ole vaja.“

Parklakõks on ka liiklusõnnetus

Parklas toimunud kahjud moodustavad suure osa kõigist liikluskindlustuse juhtumitest ning kahju suurus tuhande euro lähedusse. Arvestama peaks, et parklas teisele autole tekitatud kõksud, riivamised ja mõlgid on samuti liiklusõnnetused ja käituda tuleb vastavalt liikluseeskirjale ehk kui vara omanikku ei ole võimalik tuvastada tuleks kutsuda sündmuskohale politsei.

Kui õnnetuse põhjustanud autojuht lahkub sündmuskohalt, on kindlustusandjal õigus esitada regressinõue väljamakstud summa ulatuses, mis tähendab, et kindlustus korvab kannatanule tekitatud kahjud, kuid süüdlane peab need kindlustusandjale tagasi maksma.

Politseid tuleks teavitada mitmes olukorras - kui kahju saaja ei viibi sündmuskohal, juhtumit ei ole võimalik kohapeal vormistada (näiteks juhul, kui üks pool keeldub) või kui keegi sai viga või hukkus.

Auto katki, kuid süüdlast ei leia

Kahjuks ei aita liikluskindlustus juhul, kui süüdlane on lahkunud, sündmuskohal ei ole ühtegi turvakaamerat ega leidu antud õnnetusele tunnistajaid. Sellises olukorras pakub leevendust vaid olemasolev kaskokindlustus ja enda saab korda kui tasuda kindlustuslepingus kokkulepitud omavastutuse summa. Juhul, kui kaskokindlustust ei ole, tuleb kulud enda taskust kanda.

Mida tähele panna?

1. Tihti avastatakse autolt väiksemad täkked või riivamised alles kodus ning on keeruline tuvastada, kus kahju aset võis leida või kes selle põhjustas. Seetõttu tasub enne sõidu alustamist oma auto üle vaadata, et saaks õnnetuse korral otsida näiteks võimalikke kaameraid või tunnistajaid.

2. Väiksemad täkked või kriipsud võivad jääda kasko puhul alla omavastutuse piiri ning sõidukijuhi kanda.

3. Parkimiskohta tasub teadlikumalt valida. Võimalus on parkida pisut kaugemale tihedamast autoasustusest või jätta sõiduk valvekaamera vaatevälja. Palju võib olla abi ka autos üha enam kasutavatest autokaameratest.