Kosmoseagentuur NASA suutis tänu kosmosesondile DART asteroid Dimorphose orbiiti korrigeerida. Katse tulemus näitab, et Maad on tulevikus kosmosest tulevate ohtude eest kaitsta. Sellest teatas NASA pressiteenistus.

NASA märkis, et DARTi kokkupõrge asteroidiga Dimorphos muutis edukalt selle orbiiti. See on esimene kord ajaloos, kui inimesed on suutnud taevaobjekti liikumist muuta. „See missioon näitab, et NASA püüab olla valmis kõikideks väljakutseteks, mida universum meile esitab. See on planeedi ja kogu inimkonna kaitse jaoks oluline maamärk,“ teatas NASA juht Bill Nelson.

Asteroid kallutati kursilt kõrvale
Asteroid kallutati kursilt kõrvale
Asteroid kallutati kursilt kõrvale

Enne kokkupõrget kulus Dimorphosel asteroidi Didymose ümber tiiru tegemiseks 11 tundi ja 55 minutit. Pärast 26. septembril toimunud kokkupõrget kinnitasid astronoomid, et Dimorphose tiirlemisaeg Didymose ümber vähenes 32 minuti võrra, ehkki isegi 73-sekundilist muutust oleks loetud eduks. „DART on andnud meile huvitavaid andmeid nii asteroidide omaduste kui ka kineetilise löökide tõhususe kohta planeedi kaitsetehnoloogiana. DARTi arendamisega tegelenud meeskond jätkab tööd selle rikkaliku andmekogu kallal, et mõista täielikult esimest planeedikaitse katsetust,“ ütles Johns Hopkinsi-nimelise rakendusfüüsika laboratooriumi DARTi koordinaator Nancy Chabot.

Samal ajal rõhutas NASA, et ei Dimorphos ega Didymos kujuta endast Maale ohtu.