Kolmapäeval Hollandist Eestisse jõudnud 3,7 tonni kaaluva aparatuuri paigaldamiseks jäeti peatselt valmivas kliinikuhoones üks sein ehitamata. Sein ehitatakse alles siis, kui MRT on lõplikult oma kohale paika saanud.

Ruumile, kus magnetresonantstomograaf tööle hakkab, on kehtestatud eritingimused, et segamatult püüda raadiolainete signaali inimese skaneerimiseks. Selleks on kogu ruum varjestatud vaskplekiga, et kaitsta seadme tööd väliskeskkonnast lähtuvate elektromagnet häiringute eest.

Novel Clinicu ülemarst Lauri Käisi sõnul kasutab nende kliinik MRT diagnostikaseadet eelkõige patsientide siseorganite, kesknärvisüsteemi, aju, südame, liigeste sidemete, kõõluste ja lihaste visualiseerimiseks. Selle abil saab avastada näiteks peavalude põhjuseks olevaid erinevaid orgaanilisi haiguseid.

„MRT seadme puhul on väga oluline, et sellel ei ole ioniseerivat kiirgust. Seetõttu on võimalik teha uuringuid ka rasedatele,“ märkis Käis.

Magnetresonantstomograaf töötab ülijuht magneti tehnoloogial. Ülijuhtivuse tekitamiseks tuleb aga süsteemi jahutada temperatuurini -269,15 °C, milleks kasutatakse traditsiooniliselt vedelat heeliumi, mis on piiratud ja kallinev ressurss.

Uus seade

„Kui seni vajasid MRT seadmed töötamiseks hinnanguliselt 1500 liitrit vedelat heeliumi, siis Philips tegi selles vallas tohutu tehnoloogilise läbimurde ja kasutab oma uues magnetresonantstomograafis vaid 7 liitrit vedelat heeliumi,“ selgitas seadme uuenduslikust Philips Medical Systems esindaja Meditsiinigrupp AS radioloogiaseadmete müügijuht Janno Vindi.

„Tehnoloogiliselt on tegemist väga uuendusliku meditsiinitehnikaga, mis kasutab teiste MRT seadmetega võrreldes töötamiseks üle 200 korra vähem vedelat heeliumi ning edastab kõige kvaliteetsema digitaalse pildi inimese anatoomiast,“ rääkis Vindi.

Tema sõnul võimaldab seade uurida inimese keha kogu ulatuses, alates pehmetest kudedest ja ajust, kuni luude ning liigesteni välja.

Uudne seadeldis on Lääne-Euroopa ning USA haiglates ennast juba igati tõestanud. Suletud heeliumi süsteem on ka ohutum ega vaja heeliumi evakuatsioonisüsteemi.

„Erinevalt kõigist teistest magnetresonantstomograafidest, digitaliseerib Philipsi aparaat inimesest lähtuva MRT signaali juba tema keha ligidal asuvas vastuvõtumähises ning on seetõttu kaitstud signaali segavate häiringute eest. Antud tehnoloogia tagab parima pildi kvaliteedi,“ rääkis Vindi.

Novel Clinic avab novembris Tallinnas, Pärnu mnt 113 valmivas hoones kaheksal korrusel suure meditsiinikeskuse. Uus erakliinik koondab sinna kogu tervishoiuteenuste ahela – diagnostikakeskuse koos verelaboriga, vaimse tervise keskuse, unediagnostika öiste täisune uuringutega, ambulatoorse eriarstiabi, hambaravi, kirurgia ja rehabilitatsiooni. Valmimas on kaks operatsioonisaali ja kümme privaatpalatit. Kirurgia vallas pakub kliinik peamiselt kõrva-nina-kurguhaiguste ning näo-lõualuude kirurgilist ravi, sealhulgas kilp- ja süljenäärme operatsioone, nahaaluskoe kasvajate eemaldamist ja unekirurgiat.

„Kui täna tegeleb meditsiin tagajärgedega, siis meie saame tulla siin riikliku meditsiini ja haiglate kõrvale, et toetada inimese tervena püsimist,“ ütles Novel Clinicu tegevjuht Kadi Saks. Novel Clinicu eesmärk on vähendada klientide ennetatavaid haigusi aastaks 2027 poole võrra.