„Valmivas tehases toodetud bioloogilised ravimikandidaadid annavad võimaluse testida kliinilistes katsetes Icosageni ja Eesti ülikoolide koostöös arendatud antikeharavimeid ning rekombinantseid valke ning selgitada välja nende ohutus ja toimeefektiivsus. Icosagen saab osutada ka ravimikandidaatide toomise teenust paljudele farmaatsia,“ ütles Mart Ustav.

1600 m2 suurune ravimitehase hoone koosneb funktsionaalselt kahest osast – esimesele korrusele on projekteeritud arenduslaborid ja rakukultuuride tootmislaborid, teisele korrusele bioloogiliste ravimikandidaatide tootmisüksus, et toota puhasruumi tingimustes kliiniliste katsetuste jaoks terapeutilisi antikehi ja valke.

Kogu hoone ja cGMP tehase valmimisaeg on 2023. aasta 30. juuni, misjärel algab puhasruumide kvalifitseerimine, seadmete käivitamine, tootmisprotsesside optimeerimine ja ravimitootmise litsentsi taotlemine ravimiametilt. Praeguste plaanide kohaselt on cGMP kvaliteediga ravimikandidaatide tootmist võimalik alustada 2024. aasta algusest.

Icosageni äriarendusdirektor Meelis Kadaja märkis, et tehas võimaldab laiendada koostööd ka teiste Euroopa ja USA farmaatsiafirmadega ning toota neile kliiniliste uuringute jaoks cGMP kvaliteediga ravimolekule.

„Valitud ärimudel integreerib Icosageni ravimitehase ühelt poolt ettevõtte senise äriga ning teisalt loob iseseisva tootmisüksuse, mille kasumit on omakorda võimalik investeerida Icosageni juhitud ravimiarendusse,“ lisas ta.

Ehitise rajamist rahastatakse Swedbanki laenuga ja GMP-tootmisüksuse rajamise rahastamiseks käivad läbirääkimised Euroopa Investeerimispangaga.

Olemasolevasse hoonete kompleksi integreeritud ravimitehase korpuse üldarhitektuuriline lahendus on Kauss Arhitektuur OÜ-lt, hoone on projekteerinud AS Tari insenerid, cGMP osa projekteerimise eest vastutasid Biotecha UAB Leedust ja Dunicom Horvaatiast ning ehitajaks on Embach Ehitus OÜ.

Icosagen AS  on asutatud 1999. aastal ja annab tänaseks tööd enam kui 150-le inimesele. Icosageni fookus bioloogiliste ravimite loomisel on immuno-onkoloogial ning nakkushaiguste ja neuropaatilise valu ravimisel antikehade ja rekombinantsete valkudega.