„Järgmisel aastal saab Oslost esimene nullemissiooniga ühistranspordi süsteemiga linn. Kõik laevad, bussid, metroo, trammid, rongid saavad olema täielikult elektrifitseeritud,“ ütles Oslo ettevõtluse arendamise valdkonna abilinna pea Victoria Marie Evensen täna.

Nüüd, kus elektrilised lahendused on saanud Oslos normiks, näitavad viimased busside ja laevade hankelepingud- abilinnapea sõnul, et ka nende opereerimise kulud on väiksemad kui traditsioonilistel diiselsõiduvahenditel.

Lisaks on Oslo evenseni sõnul võtnud vastu otsuse, et aastaks 2025 peavad kõik rajatavad munitsipaalhooned olema 0-emissiooniga. Hankel osalevad ettevõtted saavad seejuures lisapunkte, kui nad kasutavad 0-emissiooniga töövahendeid.

Viimase 20 aastaga on Oslo elanikkond kasvanud 20 protsenti ja ulatub nüüd 700 000 inimeseni. Linnal on omaette eelarverida selleks, et vähendada kasvuhoonegaaside emissiooni 95 protsendi võrra 2009. aasta tasandilt kuni 2030. aastani.

Selle eesmärgi täitmine haarab väga erinevaid valdkondi – alates ehitusest ja lõpetades investeeringutega kliimatehnoloogia ja ringmajanduse ettevõtetesse. Samas on näiteks clean-tech valdkonna ettevõtted saanud viimastel aastatel enam kui kolm korda enam investeeringuid kui vaid mõni aasta varem.

Norras on praegu üle 2000 startupi ja 2021. aastal investeeriti neisse 17,5 miljardit Norra krooni. Ajavahemikus 2010-2019 on startuppide loodud väärtus kasvanud 40 protsenti.

Oslo Innovation Week - avamine

Oslos algas täna 18. korda iga-aastane innovatsiooninädal nimega Oslo Innovation Week, mille enam kui 75 üritusel osaleb üle 10 000 inimese, 250 esineja ja üle 50 investori.