Niisiis, saame tuttavaks. Tootja: Nothing. Telefon: phone (1).

Juba karp on konkurentidega võrreldes eriline, pigem näeb see välja nagu CD-plaat. Selle tagaküljelt saame info, et muutmälu (RAM) on seadmel 8GB (mis on päris tubli näitaja) ning põhimälu koguni 256 GB. Veidi allpoolt saame teada ka seda, et seade on küll disainitud Londonis, aga kokku pandud ikka Hiinas – ehk et umbes sama lähenemine, mida praegu on tegemas Nokia.

Nothin phone (1)

Nothin phone (1)

Karbi avamiseks tuleb tõmmata seda punast riba siin:

Nothin phone (1)

Ja seadme saab seejärel kenasti välja kallutada:

Nothin phone (1)

Esmamuljed disainist. Kui eestpoolt vaadata, siis ekraani ja külgede lamedust arvestades pigem iPhone kui Samsung. Tõeliselt uutmoodi ja vinge on seadme tagakülg: see on tehtud läbipaistva korpusega ja nii saab kasutaja aimu, mis seadme sees pesitseb. Mingil põhjusel on selle keskmes pommi kujutis (hiljem avastan seadete alt, et see asja nimi on siiski Glyph ehk eesti keeles glüüfid – märguannete süsteem, millel saab tuled ka põlema panna:

Nothin phone (1)

Väike positiivne vaheüllatus: lõpuks ometi on üks telefonitootja teinud SIM-kaardi vahetamise nõela ümara disainiga, mida on mõnus sõrmede vahel hoida. Tõsi, sellele on kulunud veidi plasti, loodetavasti taaskasutatud.

Seadme paremal küljel näeme tagasihoidlikult pinna lähedale hoidvat toitenuppu ning vasakul kahte helinuppu. Kummalgi serval on ka pea märkamatu antenniriba. Vana kooli kõrvaklapipesa telefonil ei ole. USB-C laadimisport on tavapärases kohas seadme alumisel serval. Telefoniga on karbis kaasas ka USB-C kaabel, selle abil on võimalik esmakasutusel vanast seadmest hakata kohe ka andmeid üle tooma.

Mis seal ikka, paneme mobiilile hääled sisse.

Siin vaatab meile vastu rõõmus teadmine, et eestikeelne süsteemimenüü on täiesti olemas. Seadistamise käigus saame muu hulgas teada, et phone (1) sõrmejäljeluger on integreeritud tipptelefonidele omaselt ekraani alla (mitte toitenupu sisse, nagu keskklassi seadmetel).

Järgmise asjana avastan, et seadmel on olemas ka aku jagamise funktsionaalsus, ehk et selle abil saab juhtmevabalt laadida nutikellasid, kõrvaklappe ja muid seda toetavaid seadmeid. Ekraani värskendussagedus on aga automaatselt kasvav kuni 120 hertsini. Ka need on mõlemad pigem tippseadmete omadused.

Küll aga tõmbas tubli telefoni tunnet alla märgatav must riba ekraani kõigis neljas servas. Nagu ka see, et Google’i otsingukasti vidin on avaekraanile kinni keevitatud – viide sellele, et kasutusel on vabavaraline Android (ma ei ole kindel, kas sellise sundvidina hoidmine ekraanil on üldse ELi reeglitega kooskõlas) – ainus võimalus sellest vabanemiseks on kasutada mõnda teist avakuvarakendust, näiteks Nova launcherit.

Samas on hea, et täiesti olemas on avaekraani „alati sees“ funktsionaalsus, mis näiteks kellaaega ja vidinaid kogu aeg kuvaks ja nii ei pea nende nägemiseks telefoni nuppe vajutama (ekraan->lukustuskuva->näita alati lukustuskuva põhiinfot).

Veidi harjumuspäratust kohast leidsin selle koha, kus valida ekraanil kuvatavate äpiikoonide suurust ja hulka. See peitis end sellises kohas nagu seaded->taustapilt ja stiil->veelkord taustapilt ja stiil->Rak.ruudustik. Nii et Nothing on Androidile peale ehitanud oma kasutajaliidese versiooniga Nothing OS 1.0.2 ja selle kallal on tootjal kindlasti veel tööd teha.

Protsessoriks on seadmel 5G toega Napdragon 778G+. Akut (4500 mAh) on võimalik laadida ka juhtmevabalt. Seade on vee- ja tolmukindel.

Edasi kaamerate juurde. Põhikaamera on seadmel kahe 50MP objektiivi ja kaugusanduriga. Ees leiame ühe 16MP selfikaamera, mis on peidetud displei vasakusse ülanurka.

Kiire katsetus rõdult andis tulemuseks päris terava ja tõetruu pildi tänasest sombusest ilmast.

Nothin phone (1)

Positiivne on kaamerate juures näiteks makrovõtete tegemise võimalus (kuni 4cm kauguselt), nii on meil kõigil võimalik lugeda, mida toodetele ja etikettidele on kirjutatud, isegi pastaümbrisele:

Nothin phone (1)

Nutitelefon ise on valmistatud 100% taaskasutatud alumiiniumist ja enam kui pool plastkomponentidest pärineb biopõhistest ning ringlusse võetud allikatest. Samuti on pakend valmistatud taaskasutatud materjalidest. Seade on ümbritsetud Corning Gorilla Glass 5 kaitseklaasiga ning on vee- ja tolmukindel.

Mobiil maksab sõltuvalt mälust 469–549 eurot ehk et tegemist on keskklassi telefoniga ka hinna mõttes. Eestis müüb seda mobiili kolmes eri hinnas Elisa.

Välimuse mõttes kindlasti telefon, mille tasuks eristumise huvides endale hankida. Muus osas suhteliselt tavaline Androidi seade.

Nothing on varem Eesti turule tulnud ka läbipaistvate kõrvaklappidega.