Mehhiko föderaalvalitsus teatas tähtsast arheoloogilisest leiust – iidse linna avastamisest. Eksperdid viitavad sellele, et tegemist on maiade linnaga.

Mexico News Daily andmetel on leiukohast välja kaevatud üle 300 hoone, millest mõned on üle 8 meetri kõrged. Uus arheoloogiline leiukoht sai nimeks Paamul II.

Väljaande andmetel otsustas Mehhiko valitsus selle aasta alguses rajada uue raudteetrassi sisemaale. Keskkonnakaitsjad protestisid raudtee ehituse vastu, kuna ehitus nõuab suurte põlismetsade maha raiumist.

Praeguseks on arheoloogid läbi uurinud vaid 11% leiukohast. Teadlaste sõnul leidsid nad üle 25 000 rajatise varemed. Nende hulgas on kolonistide eelseid ehitisi ja vanu teid. Leiud annavad tunnistust maiade elamisest antud piirkonnas.

Samuti on arheoloogid leidnud rohkem kui 430 keraamilist potti ja 423 luufragmenti, mis pärinevad kolonistide eelsetest matustest. Mehhiko võimud lubavad, et väärtuslikemaid esemeid eksponeeritakse tulevikus muuseumites.

Maia rahva esindajaid elab tänaseni Kesk-Ameerikas. Nende arvu hinnatakse kuuele miljonile. Maiade tsivilisatsioon saavutas oma kõrghetke 200-900 m.a.j. Neil oli oma kirjasüsteem, nad olid väga kõrgelt arenenud nii arhitektuuri, astronoomia kui ka matemaatika vallas. 16. sajandiks kui Kesk-Ameerikasse tulid konkistadoorid, oli maiade tsivilisatsioon juba alla käinud.