Sotsiaalministeeriumi teatel tekib digiregistratuuris võimalus uue vaktsiini valimiseks, kui vaktsiin on jõudnud vaktsineerijateni ja vaktsineerijad on vabad vaktsineerimisajad välja pannud. See kõik peakski ministeeriumi hinnangul alates neljapäevast juhtuma.

Terviseameti külmaladudesse (mille nõuetele vastavuse ja häiresüsteemi korrashoiu eest riigisekretäri hinnangul teatavasti ükski riigiametnik ei vastuta) jõudis eelmisel nädalal 19 200 doosi omikron BA.1 tüvele kohandatud bivalentseid Moderna vaktsiine ning 51 840 doosi Pfizer/BioNTechi BA.1 vastu suunatud vaktsiini.

Tasub rõhutada, et tegemist on justnimelt omikron BA.1 alamliinile kohandatud vaktsiinidega. Seega pole veel tegemist vaktsiinimaailma päris viimase sõnaga - Eestis nakatutakse hetkel üksnes (90%) koroonaviiruse omikroni tüve BA.5 alamliiniga.

Ent Euroopa Ravimiametis on hindamisel ka omikron BA.4- ja BA.5-tüvedele kohandatud vaktsiinid.

„Kui need saavad Euroopa Liidu müügiloa, siis jõuavad ka Eestisse,“ kinnitab sotsiaalministeerium.

Euroopa on võrreldes USAga olnud uute vaktsiinide kasutuselevõtmisel alati hea mitu pikka sammu maas. USAs on näiteks Moderna BA.5 vastased vaktsiinid juba hea mitu nädalat rahva käsutuses. Ent meil kasutusele tulevad BA.1 vastased vaktsiinid kõlavad juba märksa paremini kui senised, mis tehti aastaid tagasi koroonaviiruse Wuhani tüve vastase retseptiga.