Ukrainlaste teatel hävitas nende T-64BV tank venelaste tanki oma 125-mm kahurist 10 800 meetri kauguselt. Selleks kasutati „pehmete sihtmärkide“ tabamiseks mõeldud kildfugassmürsku, aga kuna see tabas venelaste tanki suunaga ülevalt-alla, siis läbistas see soomuse seal, kus see kõige õhem on.

Ukrainlaste järgi läks selleks tarvis 20 „katset“.

Teoreetiliselt läheks sellega vastav „maailmarekord“ briti tankistidelt ukrainlastele. Lahesõjas õnnestus briti Challenger 1 tankil hävitada 120-mm mürsuga iraagi tank 5,5 km kauguselt.

Ehkki ukrainlaste väide kõlab uskumatuna, on see siiski võimalik. 125-mm 3VOF36 mürsk lendab kahuri 22° tõstenurga juures kuni 12 km kaugusele ja 14° tõstenurga korral 10 km kaugusele.

3VOF36 mürsk

Nõukogude tankid on lisaks kineetiliste mürskude tulistamisele võimelised andma kildfugassmürskudega kaudtuld ehk teisisõnu neid on teoreetiliselt võimalik kasutada tavaliste suurtükiväerelvadena.

See eeldab korralikku ballistikaarvutit ning vaatlusdroonide kasutamist. Kuna ukrainlastel on väidetavalt suured kildfugassmürskude varud, siis kasutavad nad kaudtule-võimalust sagedasti.

Jaga
Kommentaarid