Poolt meie planeedist on katnud äärmine kuumus, mis tõi kaasa jõgede veetaseme languse ja veehoidlate kuivamise, mille tulemusena avastati nende põhjast palju hämmastavaid leide, sealhulgas dinosauruste jalajälgi, vanu linnu, „näljakive“ jne.

Hiina Jangtse jõe veetaseme langus on toonud pinnale kolm budistlikku kuju, mis võivad arheoloogide hinnangul olla umbes 600 aastat vanad.

Sademeid on Jangtse basseinis alates juulist umbes 45% normist vähem olnud, Edela-Hiinas prognoositakse kuumalainet augusti lõpuni.

Euroopas viimase 500 aasta suurim põud on põhjustanud Doonau jõe veetaseme languse ühele madalamatest peaaegu saja aasta jooksul, paljastades mitukümmend lõhkeainega laaditud Saksa sõjalaeva vrakid. Need uppusid teise maailmasõja ajal Serbia jõesadama Prahovo lähedal.

Need laevad olid nende hulgas, mille Saksamaa Musta mere laevastik 1944. aastal Nõukogude vägede eest taganedes Doonaul uputas. Paljud neist sisaldavad endiselt laskemoona ja lõhkeainet ning on laevasõidule ohtlikud.

Kalurid leidsid madala Po jõe kaldalt 450-kilose plahvatamata pommi. Itaalias on viimase 70 aasta suurim põud. 650 km pikkune jõgi on paljudes piirkondades ära kuivanud. Lombardia Borgo Virgilio küla lähedalt leiti lõhkemata pomm, mis Itaalia sapööride teatel sisaldab 240 kg lõhkeainet.

Itaalias juhtus ka teine ime: Roomas Tiberi jões ilmusid välja keiser Nero ajal ehitatud silla varemed. Sild ühendas Marsi väljakut Tiberi vastaskaldaga.

Hispaania põllumehed kurvastavad häviva saagi pärast, kuid aastakümnete suurima põua üks ootamatu tulemus on kohalikke arheolooge rõõmustanud. Cácerese provintsi Valdecanase veehoidla põhjast on leitud vana kiviring, veetase on veehoidlas langenud kolmandiku võrra. Tegu on nn Guadalperali dolmeniga, mida nimetatakse Hispaania Stonehenge'iks. Pärit on see perioodist 5000 aastat eKr.

Olematud sademed ja pikalt kestnud kuumalaine põhjustasid korraga paljudes Euroopa riikides põua ning madalates jõgedes kerkisid pinnale meie esivanemate jäetud murettekitavad hoiatused. Need on nn näljakivid, mis on nähtavad ainult tugeva põua perioodidel, neile on raiutud teated minevikus toimunud looduskatastroofidest, mis on põhjustatud veepuudusest ja sellega seonduvatest hädadest. Vanim kiri Elbest leitud näljakivil on dateeritud 1616. aastaga, see kõlab: „Kui näete mind, siis nuta.“

Pikaajaline põud Iraagis on tekitanud ikalduse ja sundinud riigi võime Mosuli veehoidlast põldude niisutamiseks vett välja laskma. Kui vesi välja lasti, ilmusid pinnale iidse linna varemed. Arheoloogid dateerivad varemeid umbes aastasse 1400 eKr. Varemed kuuluvad Zahikule, Mitanni riigi linnale. See riik kontrollis osa Põhja-Süüriast ja Mesopotaamiast aastatel 1550–1350 eKr.

Texase keskosas leiti madala jõe põhjast 113 miljoni aasta vanused dinosauruste jalajäljed. Eelmisel nädalal haaras ligi 90% osariigist äärmuslik kuumus, mis tõi kaasa põua. Arheoloogid nimetasid avastatud jalajälgi „üksiku metsavahi teeks“. Need kuuluvad ühele Acrocanthosaurusele, kes kõndis mööda seda teed umbes 30 meetrit. Acrocanthosaurused olid teropoodid, dinosaurused, kes kõndisid kolme varbaga tagajalgadel. Umbes 4,5 m pikkused loomad kaalusid umbes seitse tonni.